Następca A3 1.6, dynamiczne auto do 20tyś

09 Wrz 2018, 09:20

Witam,
Powoli przymierzam się do zmiany obecnego auta Audi A3 8L 3D 1.6 101KM na coś praktyczniejszego.
Obecny silnik nie wystarcza do elastycznej jazdy szczególnie na trasie. Autem przemieszczam się raczej w małym mieście, czasami trasy około 100km.
Przymierzam się raczej do silnika benzynowego, obecnie spalanie jest na poziomie 11l w mieście i 7l w trasie przy bardzo delikatnej jeździe więc podejrzewam, że mocniejsze auto nie będzie paliło dużo więcej.
Najbardziej zastanawiam się nad Seatem Leonem II w wersji 2.0fsi/tfsi. Tutaj pytanie do Was - który z tych silników byłby tańszy w utrzymaniu jeśli chodzi o naprawy?
Na rynku sporo jest też sporo silników 2.0 TDI, ale nie wiem czy diesel to dobry wybór przy jeździe w większości po małym mieście.
Oprócz seata, jestem otwarty na inne propozycje.
Przez pewien czas rozglądałem się za Oplem Astrą GTC, ale prócz większej mocy potrzebuję też trochę przestrzeni, często jeżdżę w 4 osoby i wsiadanie do tyłu w 3-drzwiowych autach to udręka :)
Myślałem też o jakimś angliku, nie jeździłem do tej pory, ale myślę, że do wszystkiego da się przyzwyczaić :)
Z anglików rozważałem BMW E90, z benzynowych 2.0.
Jeśli mielibyście jakieś inne propozycje to będę wdzięczny :)
airr
Obserwowany

09 Wrz 2018, 10:34

Leon 2 2.0tfsi jak najbardziej, fajny silnik, jeszcze ostatnie dobre tfsi, ale do 20k bedzie ciężko znaleźć dobry egzemplarz.
Możesz popatrzeć a4 b6 1.8t.
Tak samo volvo s60 2.4/2.4t
Ewentualnie focus mk2 2.0.
bartez90
Aktywny

Prawo jazdy: 26 06 2009
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Audi A4 B6
Silnik: 1.8T BEX 230 km
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

09 Wrz 2018, 11:14

20tys to stanowczo za malo na Leona FR, musialbys miec conajmniej 25tys, od siebie polecam, jesli chcesz cos wiecej wiedziec o tych autach to pytaj, mam zwyklego Leona 2 1.6 i Cupre
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

09 Wrz 2018, 11:21

airr napisał(a):Najbardziej zastanawiam się nad Seatem Leonem II w wersji 2.0fsi/tfsi.

Te silniki nie nadają się pod LPG, a myślę, że autko z LPG znacząco obniży koszty utrzymania.

airr napisał(a):Na rynku sporo jest też sporo silników 2.0 TDI, ale nie wiem czy diesel to dobry wybór przy jeździe w większości po małym mieście.

2.0 TDI PD odpuść bo to awaryjne i drogie w utrzymaniu silniki. Jak sam zauważyłeś diesel do miasta to nie jest najlepszy pomysł.

airr napisał(a):Z anglików rozważałem BMW E90, z benzynowych 2.0.

Po pierwsze utrzymanie BMW E90 będzie kilkukrotnie droższe od A3 1.6, a druga sprawa sprawdzałeś ile wyniesie Cię OC za BMW i to w dodatku anglika?

W tym budżecie proponuję poszukać:
Opel Astra H 2.0T
Mazda 3 2.0
Ford Focus Mk2 2.0
Volvo C30/S40 2.0 lub 2.4
Fiat Bravo 1.4T
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak skalibrować alkomat?
    Alkomat to urządzenie, które może pomóc podjąć odpowiedzialną decyzję, zanim wsiądziesz za kierownicę. Jednak aby jego wskazania były wiarygodne, konieczna jest regularna kalibracja. Ten proces jest niezbędny, ...