Witam,
Powoli przymierzam się do zmiany obecnego auta Audi A3 8L 3D 1.6 101KM na coś praktyczniejszego.
Obecny silnik nie wystarcza do elastycznej jazdy szczególnie na trasie. Autem przemieszczam się raczej w małym mieście, czasami trasy około 100km.
Przymierzam się raczej do silnika benzynowego, obecnie spalanie jest na poziomie 11l w mieście i 7l w trasie przy bardzo delikatnej jeździe więc podejrzewam, że mocniejsze auto nie będzie paliło dużo więcej.
Najbardziej zastanawiam się nad Seatem Leonem II w wersji 2.0fsi/tfsi. Tutaj pytanie do Was - który z tych silników byłby tańszy w utrzymaniu jeśli chodzi o naprawy?
Na rynku sporo jest też sporo silników 2.0 TDI, ale nie wiem czy diesel to dobry wybór przy jeździe w większości po małym mieście.
Oprócz seata, jestem otwarty na inne propozycje.
Przez pewien czas rozglądałem się za Oplem Astrą GTC, ale prócz większej mocy potrzebuję też trochę przestrzeni, często jeżdżę w 4 osoby i wsiadanie do tyłu w 3-drzwiowych autach to udręka
![Uśmiechnięty :)]()
Myślałem też o jakimś angliku, nie jeździłem do tej pory, ale myślę, że do wszystkiego da się przyzwyczaić
Z anglików rozważałem BMW E90, z benzynowych 2.0.
Jeśli mielibyście jakieś inne propozycje to będę wdzięczny