Nie działa podgrzewanie siedzień

07 Gru 2012, 12:01

Witam wszystkich!
Do rzeczy: Posiadam Skodę Octavię '99 1,8T, 150KM i nie działa mi podgrzewanie obydwóch siedzeń. Sprawdziłem bezpiecznik i są ok. Po pogrzebaniu na forach wiem, że jest pod każdym siedzeniem jakaś kostka (w zasadzie to chyba dwie) - ostra gimnastyka na powietrzu w -10 mrozu pozwoliła mi robić zdjęcie - czy to o to chodzi? Czy ktoś może mi podpowiedzieć jak krok po krok sprawdzić wszystko, by po kolei eliminować możliwe usterki? Z góry dzięki! PZDR
Krzysiek84
Obserwowany

Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.8T 150KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Rok produkcji: 1999

07 Gru 2012, 22:10

Nie wiem, czy w każdej Octawii tak jest, ale w jakiejś ( nie pamiętam jakiej niestety ) pod nogami kierowcy, a nad pedałami są przekaźniki ( w sumie to obok bezpieczników ). W Skodzie o której piszę, były dwa przekaźniki, po jednym na fotel. Trzeba posłuchać czy przy włączeniu włącznika da się usłuszeć kliknięcie. Kolejną rzeczą to czujnik temp. w fotelu - jest on na końcu siedzenia pod obiciem fotela. Obicie daje się ściągnąć, ale kupę z tym roboty. Może być np. ułamany albo urwany przewód przy tym czujniku i już nie będzie grzało. Są też czujniki obecności czy ktoś siedzi w fotelu. Jak fotel jest pusty, to nie grzeje. Ale nie wiem, czy w każdej Octawii to jest. Z tego co się orientuję w temacie, to sprawa czujników i przekaźników jest zalezna od danej wersji i modelu.
Tak więc sprawa o szeroki zagadnieniu.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak skalibrować alkomat?
    Alkomat to urządzenie, które może pomóc podjąć odpowiedzialną decyzję, zanim wsiądziesz za kierownicę. Jednak aby jego wskazania były wiarygodne, konieczna jest regularna kalibracja. Ten proces jest niezbędny, ...
    Kalkulatory motoryzacyjne
    Kalkulatory dla każdego kierowcy w których sprawdzisz i porównasz rozmiary opon, dobierzesz odpowiedni ich zamiennik, obliczysz ET felgi, dobierzesz rozmiar opony do felgi i felgę do opony, obliczysz średnią ...