Nie mogę otworzyć bagażnika w Audi A4 B6 sedan

14 Sty 2019, 13:27

Witam

Mam audi a4 b6 sedan . Nie mogę otworzyć ani pilotem ani kluczykiem bagaznika w moim samochodzie.
Co może byc przyczyną i jak usunąc ten problem .

TN
TraperNed
Nowicjusz

14 Sty 2019, 14:01

a jakie są reakcje jak przekręcasz kluczyk? da się w ogóle czy się blokuje?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

14 Sty 2019, 19:33

Witam

Żadnej reakcji . Otwieram drzwi przy pomocy pilota bez problemu
nie mogę otworzyć przy jego pomocy bagaznika .
Gdy włoże kluczyk do zamka w klapie - przekręcam go ale zamek się nie otwiera
Pytałem się w warsztacie - powiedziano mi że trzeba będzie rozwiercić zamek i po dostaniu sie do srodka - go wymienić

Pozdrawiam i czekam na informacje
TN
TraperNed
Nowicjusz

14 Sty 2019, 23:08

Już nie jeden taki szpenio był co rozwiercił zamek i wraz nie otworzył bo zamek elektryczny :naughty: To nie polonez. Napisz jeszcze który to rocznik. Wersja przed czy po lifcie? Masz w środku przycisk do otwierania klapy chyba, nic się nie dzieje jak nim otwierasz? Kolejna rzecz sprawdz czy masz podświetlenie tablicy rej. Może wiązka się przetarła. Słuchaj chociaż jakieś małe klikanie w zamku czy też nie? możesz probować klapę dociskać i otwierać może załapie
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

15 Sty 2019, 09:21

Rocznik 2004 .

Czy ktoś wie jak otworzyc bagaznik gdy zasilanie nie dochodzi do zamka
Pilotem ani kluczem też tego nie zrobię

TN
TraperNed
Nowicjusz

17 Sty 2019, 14:17

Musisz odchylić oparcie tylnego siedzenia lub je zdemontować i dostać się od środka do bagażnika. Osłona klapy jest chyba jak dobrze pamiętam na zatrzaskach (być może jest gdzieś jakaś śrubka musisz się przyjrzeć) powinno udać się ją ściągnąć bez większego problemu a wtedy zamek będziesz miał na wierzchu i uda ci się otworzyć manualnie.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

17 Sty 2019, 14:26

Dzięki za radę - ALE TO NIE WYKONALNE - bo niemcy przy tym modelu i wczesniejszych odwalili taki numer że oparcie jest przykręcone do karoserii a by się dostać do śrób i np wymienić je - I TAK TRZEBA TO ZROBIĆ PO OTWARCIU BAGAŻNIKA

Pozdrawiam i czekam na nowe informacje
TraperNed
Nowicjusz

17 Sty 2019, 16:30

Tak jest w 90% sedanów, nie tylko niemieckich. Nie pisz tłustym drukiem i wielkimi literami, nikt nie jest ślepy.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

17 Sty 2019, 20:50

No dobra wiem że w niektórych były chyba odchylane oparcia. Nie masz na środku podłokietnika? Ale z tego co wiem oparcia nie są przykręcana tylko są raczej na zatrzaskach.

W klapie masz klamkę na jednym plastiku z podświetleniem rejestracji. Czy nie da się tego wyciągnąć na zewnątrz nie jest to czasem na zatrzaskach?

EDIT: Spróbuj tego cytat z forum a4-klub.pl:
Zaczynamy z kanapą:
Jak już mówiłem, u mnie kanapa jest niedzielona, tzn nie ma dojścia do bagażnika z kokpitu. Najpierw trzeba zdemontować oparcie tylne, a robimy następująco:
1. Wyciągamy zagłówki
2. Wyciągamy plastikowe prowadnice w które wchodzą zagłówki, ciągniemy je do góry w tym samym czasie pchając oparcie.
3. Po wyjęciu prowadnic, musimy szarpnąć oparcie do siebie, wyskoczy z zaczepów i mamy praktycznie oparcie na wierzchu, wyciągamy z auta uważając, żeby dolne zaczepy nie porwały tapicerki.
4. Szarpiemy energicznie siedzenie od strony oparcia a potem od strony zewnętrznej, tam nie ma żadnych śrub, wszystko jest na zaczepach więc troszkę energii trzeba w to włożyć ale nie jest źle.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

18 Sty 2019, 08:51

Dzięki - dziś to zrobię i dam znać

Pozdrawiam
B
TraperNed
Nowicjusz