Nie można podnieść szyby - Renault Megane

21 Mar 2011, 21:18

Proszę o pomoc w znalezieniu usterki.
Od kilku dni usiłuję zlokalizowac usterkę nie podnoszenia sie szyby przedniej lewej. Przełacznik opuszczania/podnoszenia szyby drzwi przednich lewych działa tylko w kierunku jej opuszczania. Przełacznik wymieniłem na nowy i nadal nie można po opuszczeniu szyby jej z powrotem podnieść. Na krótko podłaczony silnik podnosi i opuszcza szybę.
Już nie wiem gdzie szukać przyczyny tej usterki.
Serdeczne dzięki za każdą podpowiedź czy sugestię.
Ostatnio edytowany przez wojtek19, 23 Mar 2011, 11:11, edytowano w sumie 1 raz
wojtek19
Nowicjusz

22 Mar 2011, 16:18

hej. Prawdopodobnie spadła Ci linka z plastikowego kółka, które znajduje się wewnątrz drzwi. Musisz ściągnąc tapicerkę drzwi i zobaczy. Często się tak dzieje po zimie i w elektryce. Zestaw linek + kółko kosztuje ok. 60 zł. Chyba to będzie to. PZDR.
borat1980
Nowicjusz

Miejscowość: lubuskie

23 Mar 2011, 08:17

Dzięki za zainteresowanie.
Zestaw ten po zimie wymieniłem na nowy. Jak pisałem mogę tylko opuszczać szybę płynnie lub skokowo?
Przypuszczam, że do sterowania podnoszenia/opuszczania szyby wykorzystywany jest jakiś sterownik czy może przekaźniki, ale gdzie tego szukać.
Do przełącznika sterowania szyby dochodzą cztery przewody. Były wpięte (w tym jednym przypadku) bez kostki (to używane auto ) Może pomyliłem kolejność podłączenia. Może ktoś wie jak powinny być poprawnie podłączone a może jakiś schemacik ktoś ma?
Serdeczne dzięki za każda podpowiedź.

[ Dodano: 26 Marzec 2011, 12:04 ]
Witam
Chcę ominąć zespół impulsowy do sterowania szybą.
Czy istniejący przełacznik podnoszenia opuszczania szyby można bezpośrednio do tego celu wykorzystać czy lepiej zastosować przekażniki.
wojtek19
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...