Nie podświetlają się przyciski w radiu 2DIN 7" Passat.

13 Wrz 2020, 19:44

Witam,
Mam pewien problem. W radiu (załącznik niżej) przestały mi się podświetlać
przyciski radia. Przyciski i inne funcje normalnie działają.A w ustawieniach nie ma nic o zmianie podswietlenia przyciskow czy wyłaczenia ich .Do tego mam ustawione w radiu ,że podczas cofania radio sie wycisza (też to nie działa,a działało). Nie wiem co jest tego przyczyna ,przez 1.5 roku nie było problemu z tym. Mogłym spróbowac przywrocic ustawienia fabryczne mu,ale nie wiem czy nie bedzie chciało jakis kod .
Odłaczenie go całkiem i podłaczenie ponownie nie daje zadnego rezultatu. Ktos może miał podobny problem z tym radiem ,lub je "restartował"? Woła kod ?

Radio jest zamontowane w Passacie B6.
Mola1996Si
Nowicjusz

Prawo jazdy: 22 05 2015
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Volkswagen Passat B6
Silnik: 2.0 TDI 140 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

14 Wrz 2020, 11:56

Czy czasem tam podświetlenie przycisków nie pojawiało się dopiero po włączeniu świateł? Nie dział Ci tylko podświetlenie samego radia czy na środkowym panelu również?

Mola1996Si napisał(a):Do tego mam ustawione w radiu ,że podczas cofania radio sie wycisza (też to nie działa,a działało)
Ale przełącza się w tryb cofania i masz obraz z kamery?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

14 Wrz 2020, 15:51

1.U mnie jak radio sie zapalało to odrazu świeci się podswietlenie przycisków (2 stacyjka),teraz to nie działa. Nie działa podswietlenie przycisków tylko.Przyciski działają, funkcje inne działaja ,przełacza miedzy funkcjami, wyświetlacz wszystko wyświetla jak wczesniej,wszystro gra tylko nie świeca się przyciski , nie możliwe ze sie wypaliło wszędzie.
2.Podczas wbijania biegu wstecznego normalnie odpala się kamera cofania,jest obraz,wszystko gra. (W ustawieniach mam zaznaczone ze jeśli wbijam bieg wsteczny powienno radio/muzyka itp wyciszyć się ,a to nie działa,a działało). dziwna sprawa.
Mola1996Si
Nowicjusz

14 Wrz 2020, 15:52

Podświetlenie klimy czy innych pierdół działa.
Mola1996Si
Nowicjusz

14 Wrz 2020, 17:19

Mola1996Si napisał(a):U mnie jak radio sie zapalało to odrazu świeci się podswietlenie przycisków (2 stacyjka),teraz to nie działa. Nie działa podswietlenie przycisków tylko.
Masz dwa przypadki w których podświetlenie powinno się włączyć czyli raz przy włączeniu radia, a dwa jak radio wyłączone ale włączysz światła. Skoro podświetlenie nie działa w obu przypadkach problem leży w samym radiu i module który steruje podświetleniem.

Jeszcze może być jedna przyczyna. Masz pokrętło od regulacji intensywności podświetlenia? Pamiętam, że raz już gdzieś taki problem widziałem, że jak było ono niesprawne (niepodłączone) to wszystko świeciło oprócz radia. Po wymianie na sprawne pokrętło ściemniania podświetlenie przycisków w radiu wróciło.
Rokiko
Forumowicz VIP

14 Wrz 2020, 18:50

Możliwe że tak jak mówisz moduł się zawiesil/zepsuł czy coś. Zastanawiam się nad przywróceniu fabrycznych ustawień, ale boję się że wkopie się w jakiś kod(którego de fakto nie mam i nie podawali tego jak kupywalem radio).

Strikte takiego pokrętła od tego nie mam, i szczerze mówiąc nie bawiłem się w zmienianie kolorów radia bo mnie czerwony zadowalał. Jedynie co dostałem pilota dodatkowo do radia(reaguje na radio) , ale jak klikałem co kolwiek to nic nie działo się z podświetlaniem.
Dzięki za odpowiedzi ,chyba skończy się pojechaniem do jakiegoś speca.
Aaa a co w takim razie z tym wyciszaniem muzyki podczas cofania? Też coś się zwiesiło.
Mola1996Si
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Verso-S (2005–2017)
    To kolejny minivan Toyoty w segmencie B. Powstał w 2005 roku jako następca Toyoty Yaris Verso i był produkowany do roku 2017. W Europie występował pod nazwą Verso-S, a na innych rynkach jako Toyota Ractis. Auto doczekało ...

22 Wrz 2020, 14:01

Mola1996Si napisał(a):Aaa a co w takim razie z tym wyciszaniem muzyki podczas cofania? Też coś się zwiesiło.
Skoro masz tą opcję ustawioną i nie dział to można spróbować zrobić reset radia i przywrócić je do ustawień fabrycznych. Sprawdzić czy to pomoże.
Rokiko
Forumowicz VIP

22 Wrz 2020, 16:50

Spróbowałem ostatnio przywrócić ustawienia fabryczne, radio się wyłączyło a za chwilę włączyło ponownie, zmieniło mi ustawienia które miałem zapisane ale z podświetleniem i cofaniem nic się nie zmieniło. Znalazłem drugi przycisk do przywrócenia ustawień fabrycznych ale gdy to klikam prosi o hasło. Którego de fakto nie znam i nie podali mi gdy kupywalem to radio, próbowałem różnych kombinacji ale bez rezultatu. .
Muszę jechać do jakiegoś speca..
Mola1996Si
Nowicjusz

22 Wrz 2020, 16:54

Kod do przywrócenia ust fabrycznych
Mola1996Si
Nowicjusz

22 Wrz 2020, 18:56

Tu już nie pomogę :( Być może koś jeszcze się wypowie w tym temacie.
Rokiko
Forumowicz VIP