Niebezpieczny wyjazd

24 Lip 2013, 16:50

Witam,

Z góry przepraszam za mój nieudolny obrazek. Chciałem tylko nakreślić sytuację, aby choć trochę lepiej dało się to opisać.

Zdjęcie

Niemal codziennie jestem w sytuacji jak przedstawiłem na w/w obrazku. Mianowicie, pojazdem "A" wjeżdżam z drogi podporządkowanej, przez co jestem zmuszony ustąpić pierwszeństwa pojazdom z lewej i prawej. O ile z lewej nie stanowi żadnego problemu, natomiast z prawej pojazdy "pojawiają się" niemal znikąd, przez zakręt i wzniesienie.
Dziś jakaś pani "kierowca" strąbiła mnie, a ja natomiast nie mam sobie nic do zarzucenia. Na tym wjeździe zatrzymuję się (choć nie ma znaku stop) rozglądam i dopiero wyjeżdżam, ale nie jestem w stanie zobaczyć obiektów za górą ziemi obrośniętą trawą.

Moje pytanie brzmi, jaka byłaby interpretacja policji gdyby doszło do kolizji przez "wymuszenie" pierwszeństwa przez pojazd "A" (napisałem wyraz wymuszenie w cudzysłów, gdyż fizycznie nie widzę pojazdów z prawej strony, chyba, że ktoś jedzie na tyle wolno, że zdążę zareagować [ograniczenie jest na w/w zakręcie do 40, ale rzeczywistość wygląda inaczej].

Dziękuję za odpowiedzi,
Pozdrawiam.
Lionel1
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001

25 Lip 2013, 11:00

Lionel1 napisał(a):jaka byłaby interpretacja policji gdyby doszło do kolizji

Normalna - winny..
Zadzwoń na policje i powiedz, że taki jest problem i miałeś nieprzyjemną pyskówkę z jakimś kierowcą.. Niech poszukają właściciela terenu żeby go "namówić" do utrzymania porządku w pasie drogowym.. Wykosić trawę to podstawa, a przydałoby się jeszcze zapewne lustro..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

25 Lip 2013, 12:49

Tak myślałem, że wina jednoznacznie byłaby moja, tylko szkoda, że nie posiadam jeszcze zdolności widzenia, przez górę ziemi (naturalne wzniesienie, porośnięte na dodatek trawą - taki już teren w Małopolsce).

Absurd tegoż miejsca polega na tym, iż jest to droga gminna o rzut kamieniem (dosłownie) od samego URZĘDU gminy. Myślę, że lustro rozwiązałoby sprawę o ile nie byłoby często demolowane (w pobliżu boisko, altanki itp.), tylko nawet mieszkańcom tej miejscowości nie chce się tym zająć, bo władzy to nie ma się co dziwić... wójt tamtędy nie jeździ. Od lat jest taka sytuacja, ale pewnie nikt się tym nie zajmie dopóki nie dojdzie tam do jakiegoś poważniejszego wypadku. Dobrze, że jakiś inteligent nie posadził jeszcze krzaków przy tym skrzyżowaniu. Takich w mojej okolicy nie brakuje.

Pozdrawiam.
Lionel1
Nowicjusz

25 Lip 2013, 13:04

Lionel1 napisał(a):nawet mieszkańcom tej miejscowości nie chce się tym zająć,

No nieee.. Na samego siebie jedziesz ?? Nie zastawiaj się innymi - weź sprawę w swoje ręce i załatw to.. jak mężczyzna. :ok:
Lionel1 napisał(a):dopóki nie dojdzie tam do jakiegoś poważniejszego wypadku.

Chyba nie chcesz być bohaterem newsa w mediach.. :no:
Lionel1 napisał(a): lustro rozwiązałoby sprawę o ile nie byłoby często demolowane

Spoko, dają rade takie lustra nawet w uczęszczanych miejscach, a może właśnie dlatego, że są obserwowane..

Działaj :!: :!: :!:

P.S. wrzuć link z GM gdzie to jest..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

25 Lip 2013, 13:15

Mieszkam 3km dalej w sąsiedniej wiosce. W podpisie widzę Olkusz, więc całkiem niedaleko ;). Mowa jest o Trzyciążu, mogę wrzucić screena z google maps dokładnego miejsca (że tez wczesniej o tym nie pomyślałem :sly:), choć z góry wygląda to nieco lepiej...
Lionel1
Nowicjusz

25 Lip 2013, 13:26

Lionel1 napisał(a):mogę wrzucić screena z google maps dokładnego miejsca (że tez wczesniej o tym nie pomyślałem

Cały czas czekam na to...
Lionel1 napisał(a):Mowa jest o Trzyciążu

widzisz jaki świat jest mały..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

25 Lip 2013, 13:39

Zdjęcie

Proszę sobie wyobrazić co widać stojąc tam gdzie pada cień drzewa :). Na załączonym obrazku przynajmniej jest skoszone...
Lionel1
Nowicjusz

25 Lip 2013, 13:46

Lionel1 napisał(a):jest skoszone...

Było.. w tym roku ktoś zaspał.. :yes:
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

25 Lip 2013, 13:51

Zresztą, czy jest trawa czy nie to i tak jest kiepsko. Niby stoi tam znak ograniczenia do 40, ale wiadomo jak się kierowcy do niego stosują.
Lionel1
Nowicjusz

08 Sie 2013, 12:28

Moim zdaniem powinni postawić tam lustra,troche by to ułatwiło :(
motomoto
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Auto: PASSAT B5, 1,9, 101KM

09 Sie 2013, 06:17

silvo44 napisał(a):Wykosić trawę to podstawa, a przydałoby się jeszcze zapewne lustro..

motomoto napisał(a): powinni postawić tam lustra

Się wie.. Się czyta cały wątek.. :ok: :ok: :yes:
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

13 Sie 2013, 20:41

Racja,na tego typu "niebezpiecznych" wyjazdach warto pomyśleć o tym aby postawić lustra dla poprawy tego wątpliwego bezpieczeństwa,nie mówiąc już o odpowiednich znakach,to będzie miało kluczowe znaczenie.
MotoAutko
Początkujący

Prawo jazdy: 14 03 2002
Auto: Seat Leon 1.6
Paliwo: Benzyna