Nierówna praca silnika na zimnym CITROEN c4 1.6 HDI

12 Lut 2020, 21:09

Witam, po raz kolejny zwracam się o pomoc.. znalazłem filmik na internecie który dosłownie pokazuje mój problem. Niestety nagranie zostało wstawione dość dawno i próba nawiązanie kontaktu z tą osobą została uniemożliwiona..
dodam, że po odpięciu przepływomierza, autko zaczyna pracować poprawnie .. ( świece zostały wymienione, wtryski również no i przepływomierz też był podmieniany z tymi samymi numerami).. liczę na waszą pomoc ! :D
Aha.. po około minucie wszystko wraca do normy.. to tylko tak chwilę po odpaleniu.. dołączam filmik :

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Karol97
Nowicjusz

13 Lut 2020, 12:05

Karol97 napisał(a):świece zostały wymienione
Ok, ale czy wszystkie grzeją i dogrzewają silnik? Czasem problem ze świecami nie wynika bezpośrednio z uszkodzonej świecy. Na zimnym silniku świece po uruchomieniu mają za zadanie też dogrzewać poprawiając przez to zapłon mieszanki i może to trwać właśnie przez czas w jakim silnik nierówno pracuje.

Karol97 napisał(a):wymienione, wtryski również
Na nowe? Sprawdziłeś wcześniej wtryski na przelewy? Czasem wymiany w ciemno nie próbując diagnozować problemu nic nie dają i dalej zostajemy w punkcie wyjścia.

Sprawdź też dokładnie obudowę filtra paliwa na nieszczelności które potrafią się pojawić na zimnym silniku przy czujniku niskiego ciśnienia paliwa (w ten sposób układ może się zapowietrzać jak ostygnie).

Sprawdziłeś czy nie pojawiły się jakieś błędy w sterowniku?

Tu masz na forum podobny temat 1-6-hdi-nierowna-praca-oraz-dymienie-vt106619.htm
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

14 Lut 2020, 10:17

Myślę,że racja,świece zużywają się też podobnie jak przepływomierz,niekoniecznie tylko przepalają.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

15 Lut 2020, 19:59

Zapomniałem,jeszcze często przyczyną nierównej pracy silnika zimnego bywa kolektor ssący,zabrudzony,warto co kilka lat czyścić.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Camry
    Nowa Toyota Camry to kolejny wielki powrót. Japoński sedan był niedostępny w polskich salonach Toyoty przez 14 lat. W tym roku powrócił i tak jak nowy RAV4 jest oparty na modułowej platformie GA-K z rodziny ...