[Astra H GTC] Niestabilne auto, utrata przyczepności przednich kół

16 Sie 2019, 12:38

Cześć, od jakiegoś czasu czuję, że coś się dzieje z zawieszeniem. Auto jest strasznie niestabilne na drodze - i na zakrętach i przy nierównościach, czuję, że auto niepewnie trzyma się drogi. Dodatkowo przednie koła przy większości startów zaczęły mi tracić przyczepność.

U mechanika mi powiedzieli, że popękane mam tuleje tylnej belki, ale, że to nie powinno mieć wpływu na tracenie przyczepności przednich kół. Czuję strasznie jak przy ruszaniu idzie transfer masy na przód i to może przez to ?

Chcę wymienić te tuleje i teraz pytanie. Schipowałem Z19DTH z 150 do 190 KM. Warto założyć komplet poliuretanów ? Macie jakieś doświadczenie z tym ?

Dodatkowo myślałem o amortyzatorach i zawieszeniu. Wsadzaliście sportline albo pro kit ? Chciałem to pierwsze, ale sportline chyba nie ma dla Z19DTH co mnie bardzo dziwi ..
mmaf
Nowicjusz

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Audi a4 b6
Silnik: 1,9 tdi 130>165
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

19 Sie 2019, 15:36

Z twojego opisu wynika że największy problem masz z przednimi amortyzatorami. Takie zachowanie jak utrata przyczepności i podszarpywanie podczas ruszania oznacza że koła napędowe odrywają się od podłoża co nie powinno mieć miejsca przy sprawnych amorach. Kolejny objaw który opisałeś to pływanie po drodze tu też często przyczyną są mocno zużyte amortyzatory.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Gumball 3000 w Polsce
    Powoli, nawet bardzo powoli zbliża się Lato, a wraz z nim emocje związane wydarzeniami Elite Circle. Na dobry początek w maju, planujemy krótkie "przed Rage’owe spotkanie", a że wypada w tym samym czasie co odwiedziny ...