Nieszczelny przewód, chłodnica klimatyzacji Grande Punto

11 Wrz 2022, 21:24

Witam
Mam problem z wymianą nieszczelnego przewodu klimatyzacji w Fiat Grande Punto 1.3/90KM
Czy można rozłączyć cieknący wąż w zaznaczonym na zdjęciu miejscu? Chciałbym wymienic tylko ten jeden krótki odcinek, jednak jest pewien problem, ponieważ część(widoczna na zdjęciu), którą znalazłem po numerze VIN ma inny koniec - metalowy a obecny, uszkodzony przewód ma zupełnie inny koniec z tworzywa. Czy można kupić jakąś redukcje? Czy jednak muszę kupić wszystkie przewody nowe? W jaki sposób montuje sie nowy przewod z stalową końcówką.
Rozumiem, ze chłodnica w stanie jak na zdjęciu również nadaje się do wymiany? Czy jest to możliwe, ze taka chłodnica doprowadziła do uszkodzenia przewodu? Czy przy okazji wymiany chłodnicy należy wymienic także inne rzeczy?
pozdrawiam
przewo222
Nowicjusz

12 Wrz 2022, 09:52

przewo222 napisał(a):Czy można rozłączyć cieknący wąż w zaznaczonym na zdjęciu miejscu? Chciałbym wymienic tylko ten jeden krótki odcinek
Takiego odcinka jak zaznaczony nie wymienisz i musisz wymienić cały wąż w którym nastąpiła nieszczelność.
przewo222 napisał(a):jest pewien problem, ponieważ część(widoczna na zdjęciu), którą znalazłem po numerze VIN ma inny koniec - metalowy a obecny, uszkodzony przewód ma zupełnie inny koniec z tworzywa
Czasem zdjęcie może być inne już się z tym spotkałem dlatego warto upewnić się przed zakupem czy wąż jest identyczny z tym który masz aktualnie zamontowany w samochodzie bo to pozwoli uniknąć dodatkowych problemów.

przewo222 napisał(a):Rozumiem, ze chłodnica w stanie jak na zdjęciu również nadaje się do wymiany?
Sporo ma ubytków w użebrowaniu, a to przekłada się na słabsze odprowadzenie ciepła czyli słabiej chłodzi. Jeżeli nie cieknie to przymusu wymiany nie ma ale za jakiś czas na pewno trzeba będzie to zrobić, a jak wymieniasz przewód od klimatyzacji to moim zdaniem warto ją wymienić od razu.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35