04 Paź 2012, 21:33
Silnik JTD też już rozważałem. Tylko tu raczej myślałem o alfie 156/147 ale się z tego wyleczyłem chyba definitywnie. W przypadku stilo bym musiał się przełamać co do wyglądu, ale jestem gotów na pewne ustępstwa, żeby w zamian czerpać radość z jazdy i mieć bezawaryjność.
Chyba zapomniałem o tym wspomnieć, ale chciałbym pewien kompromis pomiędzy niezniszczalnością, a dynamikom jazdy. Dynamika też jest dla mnie ważna, co do wołu roboczego to wygląda to tak, że jadę rano tym autem do pracy, tam, albo się trafi wyjazd albo nie. Jak się trafi to trzeba nieraz jechać i 100 km w jedną stronę, potem wrócić z powrotem do firmy zdać, sprzęt, wrócić do domu i jechać ewentualnie na jakieś zakupy, spotkanie towarzyskie, ewentualnie na wypad w góry na weekend, więc trochę się tych kilometrów tłucze. Jednakże ja bardzo cenię sobie radość jaką daje mi prowadzenie samochodu, więc chciałbym iść na kompromis i mieć coś co daje jako-taką frajdę i nie jest nudne, a z drugiej strony jednak dość pancerne żeby nie uszkodziło się na polnej drodze, którymi często jestem zmuszony jeździć. Dlatego moim zdaniem silniki SDI odpadają, bo 68 koni w dość ciężkim aucie to moim zdaniem bida. Optimum byłoby 1.9 TDI o mozy 90 lub 110 koni jednak ciężko znaleźć coś co by nie było zajeżdżone na śmierć.
Dlatego Fabia 1 z silnikiem MPI wydaje mi się najrozsądniejszym wyborem, ale kurde te silniki też nie są najmocniejsze, bo najczęściej spotykany to bodaj 60 i 68 koni, co nijak ma się mo frajdy z jazdy, chyba że się mylę i jednak samochód potrafi zaskoczyć.
Kolejne moje przemyślenia poszły w stronę Peugeota 307 z silnikiem 1.4 HDI, tylko 307 jest już całkiem słusznych rozmiarów, więc jest ciężka i nie wiem jak z dynamikom tego pojazdu. Dalej oczywiście klasyki gatunku czyli Astra 1.6 z gazem, ale w przypadku astry ja osobiście nie potrafię patrzeć na deskę rozdzielczą i centralną konsole zaprojektowaną od ekierki. Po prostu nie umiem, bo na to się patrzy cały czas jednak. O ile karoseria nie musi być moim ideałem bo nie widzi się jej tak często to na wnętrze patrzę cały czas.
Jak tam wygląda Ibiza - podobno problemy z korozją, bo obecnie to chyba mój faworyt jeżeli chodzi o markę. Silnik raczej 1.9 90 koników. Bo w benzynie szału nie ma.
Kurde szkoda, że Fabia 1 w dieslu nie była popularna w naszym kraju.