Nissan Micra K12 - szarpanie

28 Lut 2016, 15:52

Witam,
Mam problem z moja Micra 1.2 benzyna. Przy odpalaniu na biegu jałowym skaczą mu obroty tak przez minute później się uspokaja i podczas jazdy gdy delikatnie dodaje gazu autem strasznie szarpie. Świece wymieniłem w sklepie dowiedziałem się że kabli do niego nie ma. W czym jeszcze mogę szukać problemu?
Stojek
Nowicjusz

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Seat Exeo
Silnik: 2.0 TDI 143KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

28 Lut 2016, 22:32

Stojek napisał(a):Świece wymieniłem w sklepie dowiedziałem się że kabli do niego nie ma.

Jak to nie ma kabli WN? Nie moąna ich wogóle dostać? Świece i kable oraz filtr powietrza i paliwa to podstawy przy takich objawach. LPG jest?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

28 Lut 2016, 22:42

No dostałem odpowiedź iż tam jest cały moduł zapłonowy z cewką zapłonową i tam nie ma kabli zapłonowych. Filtra powietrza wymieniony, świece również co do filtra paliwa przeczytałem o nim tu: http://forum.nissanklub.pl/index.php/to ... ek-paliwa/
Bez LPG sama benzyna.
Stojek
Nowicjusz

28 Lut 2016, 23:11

A więc masz na każdej świecy osobną cewkę zapłonową. Warto więc sprawdzić, czy na każdej świecy jest iskra. Nie czułeś przy uruchamianiu silnika, żeby silnik pracował na trzech cylindrach? Zerknij na filtr powietrza. Co do filtra paliwa, to faktycznie w K12 go nie ma - jest w K11 - mój błąd :oops:
Tak naprawdę, to warto by było podłączyć się pod komputer i spraqdzić ewentualne błędy i pracę czujników. Mogłoby to być spowodowane np. sondą lambda - jak sie nie mylę były kiedyś problemy z masą sondy, co wynikało z samej wadliwej konstrukcji sondy. Może to być też spowodowane czujnikiem temp. płynu chłodzącego, przepływomierzem. Oczywiście to tylko moje domysły.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

28 Lut 2016, 23:17

No własnie w tym tygodniu wybiorę się pod komputerek. Moje przypuszczenia też padają na sondę.
Stojek
Nowicjusz