NISSAN P12 podczas jazdy szarpie oraz sporadycznie gaśnie

28 Wrz 2019, 12:30

Witam, posiadam auto marki Nissan p12 benzyna/gaz. Od dłuższego czasu podczas jazdy szarpie oraz sporadycznie gaśnie. Na światłach np. gaśnie i gdy odpalam muszę dodać trochę gazu żeby nie zgasł. Był u mechanika i wymieniony został czujnik położenia wału bo był zepsuty ale to nic nie pomogło. Dużo osób mówi mi że do wymiany pompa paliwowa albo też Sondy lambda ( nie znam się za bardzo nie wiem do końca co to jest ). Nie ufam do końca mechanikom, nie mam sprawdzonego a nie chce wkładać w auto w nieskończoność .
Czy ktoś z Was miał może podobny problem ?
Bedę wdzięczna za odp. :)
Eliza123
Nowicjusz

• 28 Wrz 2019, 16:35

Zacząłbym od świec, przeczyszczenia przepustnicy i silniczka krokowego
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

28 Wrz 2019, 16:40

Dzięki, na pewno wspomnę o tym jak będę oddawać do mechanika w poniedziałek ; )
    Eliza123
    Nowicjusz

30 Wrz 2019, 13:59

Nie napisałaś czy takie same problemy dotyczą jazdy na benzynie i na gazie. Porównując te problemy można cześć rzeczy z góry wykluczyć.

Eliza123 napisał(a):Był u mechanika i wymieniony został czujnik położenia wału bo był zepsuty ale to nic nie pomogło
    Skąd wiesz że był zepsuty? Przy problemie z tym czujnikiem najpewniej byś nie odpaliła auta jak by zgasło kiedy silnik jest ciepły. Nie możliwe też jest że wymiana czujnika zepsutego na dobry nie zmieniła nic w pracy silnika. Coś mi tu nie pasuje.

Eliza123 napisał(a):Dużo osób mówi mi że do wymiany pompa paliwowa
    Jak masz problemy na LPG to ona nie ma nic do rzeczy :)

Dlatego jak możesz podaj na jakim zasilaniu występują problemy i czy na jednym i drugim paliwie jest tak samo :wink:
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!

30 Wrz 2019, 20:28

Generalnie, problem występuję na gazie i na benzynie. Moi znajomi mają ten sam model czyli nissan p12 silnik 1.8 benzyna + gaz, też mieli takie same symptomy. Jeden mechanik też powiedział, że nie możliwe że to pompa paliwowa. Ale od kogoś się dowiedzieli ( nie wiem na ile to techniczne jest możliwe), że u nich mieszał się gaz z benzyną, odpalał na benzynie, jeździł na gazie ale i tak się mieszał. Nie wiem nie znam się aż tak na tym. I po wymianie pompy paliwowej jak ręką odjął.
    Czujnik położenia wału – komputer wykazał, że jest zepsuty i generalnie lepiej zaczął jeździć ale dalej pojawiał się motyw szarpania i gaśnięcia chociaż już rzadziej niż przed wymianą.
    Więc problem występuję na tym i na tym, nie wiem czy kojarzysz motyw, że benzyna może się mieszać z gazem dlatego ta pompa może pomóc ale może to jest coś innego
    :o :? :|
    Eliza123
    Nowicjusz

02 Paź 2019, 12:20

Eliza123 napisał(a):nie wiem czy kojarzysz motyw, że benzyna może się mieszać z gazem dlatego ta pompa może pomóc ale może to jest coś innego
    Może być ustawiona instalacja gazowa z dotryskiem benzyny ale nie wiem czy tak jest to u Ciebie zrobione. Mosze napisać jaką masz instalację gazową?

Biorąc takie rozwiązanie pod uwagę to na gazie powinien pracować lepiej niż na samej benzynie ponieważ dotrysk paliwa jest znikomy i też nie daje się go z tego co wiem w pełnym zakresie obrotów tylko przy wyższych po przekroczeniu np. 3 tyś..
    Cichy77
    Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dedykowane opony P ZERO dla nowego BMW M5
      Prezentując nowe BMW M5 monachijski producent samochodów postawił na niezrównane połączenie eleganckiej, biznesowej limuzyny z samochodem sportowym o najwyższym poziomie osiągów. Zastosowany w BMW M5 ...
      Opel Mokka z bagażnikiem rowerowym FlexFix
      Opel Mokka to zupełnie nowy SUV który będzie dostępny ze zmodernizowanym bagażnikiem rowerowym FlexFix drugiej generacji, umożliwiającym przewożenie nawet trzech rowerów. Ulepszony system przewozu rowerów ...

02 Paź 2019, 14:13

Sekwencyjna
    Eliza123
    Nowicjusz

02 Paź 2019, 17:08

Eliza123 napisał(a):Sekwencyjna
    no ok ale jakiej generacji i marki modelu..... to tak jakby zapytać jaki masz auto..... golfa..... :?
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

02 Paź 2019, 20:48

No to nie mam pojęcia...
    Eliza123
    Nowicjusz

04 Paź 2019, 14:29

Eliza123 napisał(a):Sekwencyjna
    Ok, ale może być z lubryfikacją lub bez nie wiemy. Może dobrze by było podjechać do gazownika żeby przejrzał tą instalację i sprawdzić czy ona działa poprawnie.

Eliza123 napisał(a):No to nie mam pojęcia...
    Pewnie masz od niej dokumenty, w książce gwarancyjnej od instalacji powinny być wszystkie informacje.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

04 Paź 2019, 14:33

No są na pewno ale juz oddałam auto do mechanika i tam zostały te dokumenty :/
    No generalnie zobaczymy co tam wyjdzie i czy uda się go naprawić
    Eliza123
    Nowicjusz

06 Paź 2019, 10:05

Czy już coś się wyjaśniło z twoim samochodem? Wiesz już w czym jest problem?
    Cichy77
    Forumowicz VIP

06 Paź 2019, 10:55

Jeszcze nie, może w poniedziałek coś będę już wiedzieć i dam znać :)
    Eliza123
    Nowicjusz

07 Paź 2019, 14:38

No dzwonił mechanik i generalnie wymienił to co było jakiś czas temu wymieniane czyli czujnik położenia wału. Za pierwszym razem było to wymienione u znajomego mechanika ale on tam wrzucił uzywke która miał już u siebie na stanie i wtedy nic nie płaciłam więc może ta używana cześć nie było do końca sprawna w 100 procentach. Więc jutro odbieram i zobaczymy czy będzie normalnie jeździć
    Eliza123
    Nowicjusz

11 Paź 2019, 12:50

Eliza123 napisał(a):wrzucił uzywke która miał już u siebie na stanie i wtedy nic nie płaciłam więc może ta używana cześć nie było do końca sprawna w 100 procentach
    No tak, a takich części nie powinno się wymieniać na używki chyba że mamy pewność że jest sprawna. Przynajmniej dobre to że nic za to nie płaciłaś.
    Eliza123 napisał(a):Więc jutro odbieram i zobaczymy czy będzie normalnie jeździć
    Wszystko w porządku po założeniu nowego czujnika? Problemy zniknęły?
    Cichy77
    Forumowicz VIP