Nissan X Trail 2.0dci 150km, cylinder 4 problem

18 Lip 2022, 14:40

Witam, mam problem i już rozkładam ręce. Mianowicie mam problem na czwartym cylindrze. Komputer pokazuję błąd P0272 OBDII :  cylinder 4 -contribution/balanc fault.

Byłem przekonany, że to wina wtryskiwacza wiec mechanik znalazł taki wtryskiwacz używany włożył go  i kazał trochę pojeździć zobaczyć czy coś się zmieni, niestety po paru kilometrach znów ten sam błąd w zasadzie nic się nie zmieniło, auto ma delikatne wibracje na biegu jałowym chodzi, że tak powiem "twardo" i moim zdaniem jest troszkę za słaby, ale to może być moje odczucie tylko, bo niedawno go kupiłem a to duży samochód. Już nie wiem w którym kierunku szukać, co może być tego powodem skoro to nie wtryskiwacz, a błąd mówi ewidentnie, że czas wtrysku jest za długi lub za krótki. Mam Nissana X traila, ale jest to silnik Renault 2.0 dci. Proszę pomóżcie :shock:
DominikDom
Nowicjusz

18 Lip 2022, 15:34

Wystarczyło zamienić wtryski na trzecim i czwartym cylindrze, wyszło by czy to wina wtrysku.

Proponuję sprawdzić na początek kompresję na wszystkich cylindrach.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

18 Lip 2022, 20:34

Tak zrobię, następnym razem jak u niego bede powiem żeby sprawdził kompresje
DominikDom
Nowicjusz

19 Lip 2022, 11:22

Kolejny mechanik-naprawiacz metodą prób i błędów...Mechanika samochodowa jest z dnia na dzień coraz gorsza...Samochody coraz to bardziej zaawansowane w technice i elektronice, mechanicy na szkolenia nie chodzą, bo trzeba tracić czas i pieniądze i tak mamy...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

19 Lip 2022, 13:23

Tutaj muszę się zgodzić, to już trzeci mechanik
DominikDom
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

15 lat sukcesów Toyoty Prius
    15 lat temu została zaprezentowana pierwsza generacja Toyoty Prius, której debiutowi towarzyszyło hasło "w samą porę na 21 wiek". Półtorej dekady później, najlepiej sprzedający się samochód hybrydowy ...
    Jak czytać etykietę na oponach?
    Etykieta opony jest cechą opon pojazdów mechanicznych. Producenci opon dla samochodów osobowych, lekkich i ciężkich samochodów ciężarowych, od listopada 2012 zobowiązani są do podania na naklejce lub ...