Nowa Dacia duster czy używany Auris hybrid

07 Kwi 2022, 09:34

Cześć,

Mam dylemat. W styczniu zamówiłem Dustera 2 1.0 tce z lpg w wersji extreme za 79 tys (w tym przedłużona gwarancja do 5 lat lub 100 tys km).
Dodam tylko, że aktualnie za taką samą konfigurację przy zamówieniu trzeba zapłacić 9 tys więcej.

Niestety mój kolega z pracy w na początku lutego odebrał Dustera z tym samym silnikiem i niestety ma co chwilę problemy, a części w aso brak. Od miesiąca musi jeździć na benzynie bo padał mu jakiś czujnik przy instalacji lpg a ASO każe czekać w nieskończoność.
Oprócz tego lakier mu się łuszczy na słupku B i silnik szarpie przy obrotach ok 1500-1600 - Tak ma być podobno.

Dołączyłem do grupy Dustera i faktycznie podobno Facelifting zamiast poprawić jakieś tam bolączki Dustera to tylko wszystko pogorszył, a brak części zamiennych sprawia, że gwarancję można sobie wsadzić w ramkę i powiesić na ścianie.

Trochę się przestraszyłem i sam nie wiem czy odbierać tego Dustera. Ryzykuję tylko zadatkiem w kwocie 2 tys zł. Cały czas jako alternatywę biorę pod uwagę kupno Aurisa w hybrydzie za 50-60 tys, dołożyć lpg i reszta kasy w kieszeni lub na jakieś naprawy.
Tylko ceny używek też niekorzystne.
Odbiór mam na początku Maja i do tego czasu muszę się zdecydować :/
koniumi
Nowicjusz

07 Kwi 2022, 10:53

Samochody te ciężko porównać. W Dusterze na pewno siedzisz wyżej jest lepsza widoczność no i masz nowe auto. Ogólnie nie powinien on sprawiać większych problemów ale jak widać pewne problemy są i zdarzają się jak wszędzie.
U Nas na forum nowego Dustera z LPG ma chyba @yeti65 wiec może on coś tu więcej napisze :)
koniumi napisał(a):silnik szarpie przy obrotach ok 1500-1600 - Tak ma być podobno
Raczej nie powinno tak być ale trzeba pamiętać, że to silnik 3 cylindrowy :wink:

koniumi napisał(a):Cały czas jako alternatywę biorę pod uwagę kupno Aurisa w hybrydzie za 50-60 tys, dołożyć lpg i reszta kasy w kieszeni lub na jakieś naprawy.
Obecnie w tym budżecie hybrydowy Auis z jakimś sensownym przebiegiem to przełom między Aurisem I a II. Pytanie na jakich dystansach jeździsz na co dzień? Ogólnie możesz szukać Aurisa hybrydowego ale to nie jest takie proste :) Tu możesz jeszcze rozważyć Corollę hybrydową w sedanie lub oba te samochody z silnikiem 1.6 Valvematic i założyć do nich gaz.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowy hybrydowy crossover Toyota C-HR
    Toyota zademonstrowała produkcyjną wersję hybrydowego crossovera C-HR na targach w Genewie w marcu tego roku. Świat poznał wygląd auta z zewnątrz i pierwsze szczegóły specyfikacji, jednak producent nie pokazał jeszcze ...