Nowe auto do 65 tys.

30 Paź 2018, 00:02

Cześć,

Jestem nowy na forum. Zalogowałem się bo mam nadzieję na Waszą bardziej profesjonalną niż moja opinię.

Otóż poszukuję obecnie nowego, małego, miejskiego autka w cenie do 65 tys. zł.

Auto będzie użytkowane w 90% w mieście i może okazjonalnie będzie wykorzystane w dalszej trasie.
Chciałbym, żeby było ono ekonomiczne i niezawodne.
Dobrze też, żeby fajnie wyglądało i miało dobre właściwości jezdne.

W tej cenie z tego co się rozglądałem, opcją będzie w miarę fajnie wyposażony segment B.
Chciałbym, żeby auto było w miarę możliwości dynamiczne. Co do wyposażenia, zawsze uwzględniam alufelgi, radio z możliwością podłączenia telefonu przez blietooth (sporo rozmawiam podczas jazdy i obecnie dużo korzystam z tej funkcji) oraz zazwyczaj jakiś fajny lakier.

Przyznam, że podoba mi się mazda 2 w wersji SkyEnergy - 90 konny benzyniak o pojemności 1.5 i niestety tylko 5 biegach. W tej cenie da się ją w miarę wyposażyć.

Patrzyłem też na toyotę yaris, i doceniam jakość toyoty - jednak przeszkadza mi słabe wyciszenie - nawet w mieście mocno przeszkadza. Dodatkowo w środku to auto wygląda dużo słabiej i siedzi się w nim trochę jak na krześle :D
Plusem tu jest z cała pewnością silnik - też wolnossący 90 konny benzyniak.

Oglądałem też fabię (ale trochę się boje silników TSI, mimo że sam teraz takim śmigam).

Patrzyłem też na Renault clio - ale to kompletnie nie moja bajka - ładnie wygląda - ale albo to jakość materiałów albo moja wewnętrzna awersja - ale wydaje się że mocno oszczędzano przy produkcji tego auta.

Auto przez najbliższe dwa lata, będzie użytkowane przezemnie, a potem przez moją narzeczoną. Wtedy będzie już w 100% miejskie - bo poszukam czegoś większego :)

Będę Wam bardzo wdzięczny, za opinie i porady co zrobić w tym budżecie. Osobiście podoba mi się mazda, ale nawet nie oglądałem wszystkich aut w segmencie (widziałem jeszcze kilka).
Powiedzcie proszę, co myślicie o powyższych lub co innego byłoby ciekawe w tej kwocie i podobnych parametrach.
Ernik
Nowicjusz

30 Paź 2018, 05:43

Możesz jeszcze sprawdzić nowego Cactusa, komfortowe fotele i zawieszenie, o silnikach puretech na razie nie słychać nic złego. Do tego koreańskie bliźniaki (I-20, Rio), tu zaletą mogą być pancerne wolnossące benzyniaki.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

30 Paź 2018, 07:54

No mazda 2 to dobry wybór, skoro Ci się podoba i Ci podpasowała to bierz. Po zakupie zrobic Od razu dobrą konserwację jak chcesz się na dluzej związać z autem. Co do wykończenia wnętrza w Clio jest ono duuuużo lepsze niż z Mazdzie tylko Po prostu Mazda bardziej Ci podpasowała i szukasz argumentów odepchnięcia Clio :wink:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

30 Paź 2018, 08:43

Patrzyłeś może na nowe Polo?
Początkowo byłem zdecydowany na niej, koniec końców uderzyłem w segment wyżej.
Przyjemnie się prowadzi, wykonanie wnętrza ma dobrym poziome, miejsca sporo. Za 65k spokojnie wyhaczysz coś ciekawego, a zaraz wyprzedaż rocznika.
Eilchner
Początkujący

30 Paź 2018, 20:34

Nowe auto = kupno wg własnego gustu.
Całkiem spoko jest Peugeot 208
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

30 Paź 2018, 21:27

Za 65 tysięcy można mieć Astrę z silnikiem 1.4 125KM i nie w najniższej wersji wyposażenia:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Ale rozumiem, że to ma być auto do miasta więc coś mniejszego. Do 65 tysięcy zerknąłbym na:
1. SEAT Ibiza / VW Polo 1.0 TSI 115KM
2. Hyundai i20/ Kia Rio 1.4 100KM
3. Ford Fiesta 1.0 120KM

Jeśli podoba Ci się Mazda 2 to bierz ją, ale żebyś później nie żałował to przejdź się do salonu i zerknij na powyższe propozycje.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpłatny raport z CEPiK - historia pojazdu
    Co to jest usługa "Historia Pojazdu" i kto może z niej skorzystać? "Historia Pojazdu" to usługa realizowana przez Ministerstwo Spraw Wewnętrznych dla wszystkich, którzy planują zakup używanego samochodu, motocyklu ...
    Premiera modelu 3008DKR MAXI
    Peugeot Sport, zespół mający na swoim koncie dwa niedawne zwycięstwa w edycjach 2016 i 2017 legendarnego Rajdu Dakar (edycja tegoroczna odbyła się w styczniu w Ameryce Południowej), przedstawia samochód, który ...

31 Paź 2018, 09:18

mike napisał(a):Całkiem spoko jest Peugeot 208

Też tak uważam, chyba najładniejsze z obecnie produkowanych autek segmentu B.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

01 Lis 2018, 00:16

Dzięki wszystkim za odpowiedź.

Powiem Wam szczerze, że pojawiła mi się opcja zakupu nissana quashquai’a w bardzo dobrej cenie (nowe auto w cenie 30k poniżej ceny katalogowej). Więc zastanawiam się, czy nie dołożyć już tych 20 tysięcy i mieć auto na dłużej.

Byłaby to wersja z silnikiem 1.5 dCi - czyli 115km w dieselu. No i tu się trochę zastanawiam - o co z tym chodzi, że nawet w salonie od ręki dają 15 tysięcy zł rabatu na tą wersję (wersja n-connecta dopozażona o pakiet style o zimowy).

Czy należy się obawiać tego, że tak łatwo o obniżki? I drugie pytanie - czy to nie jest za słaby silnik - bądź co bądź jest to spore auto.

Będę wdzięczny za wszelkie opinie.
Ernik
Nowicjusz

01 Lis 2018, 06:18

Trzeba się zastanowić, czy takie auto faktycznie jest Ci potrzebne.
Bo wydawanie dużo większej kasy tylko dla chciejstwa nie jest dobrym pomysłem. Quashquai jest sporo droższy w zakupie, serwis i ubezpieczenie też będą droższe. Jeżeli chcesz podwyższone auto, to radziłbym coś zbliżonego do pierwotnego budżetu.

Ernik napisał(a):Auto będzie użytkowane w 90% w mieście i może okazjonalnie będzie wykorzystane w dalszej trasie.

I jednak benzynę.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

01 Lis 2018, 09:16

Myślę, że masz rację.

Po prostu po kusi mnie to ceną, bo za nowe auto o cenie katalogowej 120 k mogę zapłacić 85 k. I dlatego trudno coś takiego odpuścić :D

Plan był teraz kupić małe auto a za 2-3 lata drugie większe - a tu się schemat nie zgadza :D
Ernik
Nowicjusz

01 Lis 2018, 10:14

yeti65 napisał(a):Trzeba się zastanowić, czy takie auto faktycznie jest Ci potrzebne.
Bo wydawanie dużo większej kasy tylko dla chciejstwa nie jest dobrym pomysłem. Quashquai jest sporo droższy w zakupie, serwis i ubezpieczenie też będą droższe. Jeżeli chcesz podwyższone auto, to radziłbym coś zbliżonego do pierwotnego budżetu

Zgadzam się z yeti65. Sprawdź najpierw w salonie ile kosztują przeglądy tego auta. U mnie w rodzinie jest Qashqai pierwszej generacji z 1.6 dCi i powiem, że przeglądy są dość drogie (ostatnio posypało się sprzęgło przy przebiegu 80 tys. km - koszt w ASO 2600zł brutto).

Druga sprawa, że ten 1.5 dCi to taki mułek - ma tylko 260Nm w zakresie 1750-2500 obr/min.

120 tysięcy katalogowo za tego Qashqaia to żart - za tyle możesz mieć X-Traila, Koleosa, Kodiaqa i wiele innych dużych SUV-ów z mocniejszym silnikiem. Cena katalogowa jest tylko po to, żeby dać ogromny rabat i żebyś pomyślał, że to niesamowita okazja.

Za 75-80 tysięcy możesz mieć masę fajnych kompaktów (również w wersji kombi, jeśli interesuje Cię duży bagażnik) np. VW Golf VII, Seat Leon, Peugeot 308, Opel Astra. Z nowości bardzo ciekawie prezentuje się Kia Ceed:
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

01 Lis 2018, 13:11

Ernik napisał(a):Po prostu po kusi mnie to ceną, bo za nowe auto o cenie katalogowej 120 k mogę zapłacić 85 k. I dlatego trudno coś takiego odpuścić

Nie jaraj się opustem ceny, bo niektóre firmy mają po prostu taką politykę cenową, że dają cenę z kosmosu i duży rabat na dzień dobry. Za 120 tys to jest Outlander(tylko że Mitsu realnie wycenia auta i wielkich rabatów nie daje) z automatem i napędem 4x4, więc taka cena za Quashqai,a to tylko w katalogu pewnie istnieje i nikt jeszcze tyle za niego nie dał :lol:
Ostatnio edytowany przez yeti65, 01 Lis 2018, 13:16, edytowano w sumie 1 raz
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

01 Lis 2018, 13:13

Zwyczajny i tak oklepany chwyt marketingowy, że dziwię się iż nadal ludzie się na to łapią. Nawet w sklepach przez świętami nagle masz -30%, a towar po tej obniżce nadal droższy niż przed świętami... Buty za 100 zł? Eeee tam, przecenione z 250 na 100? O boże już lecę : >

Dzisiaj przy nowym aucie to trzeba więcej się naczytać i kombinować niż przy używanym. I najlepiej jeszcze z miernikiem lakieru jechać po odbiór :lol:
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

01 Lis 2018, 13:22

Ja z ciekawości poszedłem oglądać te nowe Combo, to na dzień dobry sprzedawca zaproponował 20% rabatu, od ceny katalogowej :lol:
A auto do zamówienia, żadna wyprzedaż, do tego nowy i świeżutki model :idea:
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika