Nowe kombi 2+2

13 Sty 2021, 12:32

Szukam samochodu dla rodziny z dwójką dzieci. Raczej planuję nim pojeździć dłużej.

Obecnie moim faworytem jest Kia Ceed z 2021 roku, z silnikiem T-GDI 1.5 w automacie, w wersji Business Line + pakiet bezpieczeństwa z asystentem martwego pola i innymi takimi.

Konkurencją byłby:
- Focus, w którym nie podoba mi się 3-cylindrowy silnik
- i30, który w zasadzie jest taki sam, ale z tego co widzę droższy
- Octavia, która jest droższa a w zasadzie nic ciekawego nie prezentuje
- Leon, który tez mi się podoba, gdyby nie to, że wszystko jest sterowane ekranem dotykowym
- Touran, którego w tej cenie dostanę na wyprzedaży rocznika, ale słabo wyposażonego
- Golf

Od przeglądania konfiguratorów (a robię to od prawie dwóch miesięcy) już mnie nerwica bierze. Za Kią przemawia rozsądna cena i najdłuższa gwarancja, ten samochód wydaje się taki po prostu... kompromisowy. Nie ma tam niczego szałowego, ale też nie ma czego się przyczepić.

Może coś przegapiłem? Dodam, że na autostradzie lubię sobie ustawić tempomat na 140, manualnych skrzyń mam dość, a podgrzewanie kierownicy jest dla mnie ważne. Samochody francuskie nie wchodzą w grę, miałem już dwa.
MisiekKrk
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków - Mielec
Prawo jazdy: 0- 0-2009
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Peugeot 206 SW
Silnik: 1.4i 75KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

13 Sty 2021, 13:03

Tak patrze na to co przeglądasz i wydaje mi się że możesz jeszcze zerknąć na Kia Pro_cee'd 1.6T GDI 204KM 6MT jak zmieści się w twoim budżecie. Auto bardzo fajne i trochę inne do zwykłego Cee'd.

Co do Focusa to w benzynie nie ma zbytnio wyboru bo 1.0 i 1.5 to silniki 3-cylindrowe. Gwarancję na pewno wytrzymają :) co dalej.... tu będzie już ciężko.

Z grupy VAG będziesz miał jednostki TSI w benzynie i fajne skrzynie DSG przy nowym samochodzie nie powinno być problemów.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

13 Sty 2021, 13:10

Rokiko napisał(a):Gwarancję na pewno wytrzymają

1,0 nie wytrzyma.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

13 Sty 2021, 13:14

Patrzyłem na ProCeeda, ładny, ale w podobnej konfiguracji jak zwykły Ceed jednak droższy, a nie porwał mnie na tyle, żebym dopłacał. Silnik 204 KM to już za dużo jak na moje potrzeby, szkoda sobie dokładać spalania w mieście, a do tego zwykłe kombi ma praktyczniejszy bagażnik (a przesiadam się z 5008 z 2010 roku, więc do dużego bagażnika przywykłem).

Z gamy VAG raczej brałem pod uwagę tylko TSI 150 lub 130 KM z DSG. Tylko nie bardzo widzę co taki Leon czy Golf mógłby mi, w tej samej lub niewiele wyższej cenie, zaoferować, co faktycznie dawałoby mu przewagę. Jakieś funkcjonalne bajerki, ułatwiające życie? Nic nie rzuciło mi się w oczy.

Te 110 000 PLN za Ceeda to i tak jest więcej niż bym chciał wydać, ale po przejściach z używanymi samochodami po prostu nie chcę kolejnego.
MisiekKrk
Nowicjusz

13 Sty 2021, 16:57

MisiekKrk napisał(a):Tylko nie bardzo widzę co taki Leon czy Golf mógłby mi, w tej samej lub niewiele wyższej cenie, zaoferować, co faktycznie dawałoby mu przewagę. Jakieś funkcjonalne bajerki, ułatwiające życie? Nic nie rzuciło mi się w oczy.

Bo nic takiego nie ma i nigdy nie było a "realną" wartość takiego golfa poznajesz przy wyprzedaży rocznika, gdzie na starcie masz już kilkanaście procent mniej :mrgreen:

Nie myślałeś o Corolli?

BTW to przestań siedzieć przed komputerem, idź do salonu i przejedź się wszystkim co bierzesz pod uwagę. Co z tego, że w tabelce wyjdzie ci ceed a będziesz się w nim źle czuł
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

13 Sty 2021, 17:10

Invi napisał(a):Nie myślałeś o Corolli?

Zupełnie nie porwały mnie dostępne silniki ;)

Invi napisał(a):BTW to przestań siedzieć przed komputerem, idź do salonu i przejedź się wszystkim co bierzesz pod uwagę. Co z tego, że w tabelce wyjdzie ci ceed a będziesz się w nim źle czuł

Ceedem już jechałem, spodobał mi się. Jedyne co mi w nim nie leży, to tapicerka z ekoskóry (zastanawia mnie jej trwałość), ale jak chcę pakiet zimowy i światła full LED, to niestety muszę brać tę wersję. No i dużo się pisze o wyciszeniu, ale raczej nic w tym segmencie i tak nie będzie wyciszone równie dobrze jak moje obecne auto. Poza tym szum usypia dzieci :D

Innymi jeszcze nie miałem okazji jeździć, bo Ceed jest póki co moim faworytem, a nie chce mi się prawdę mówiąc kombinować z urlopami i ustawianiem spotkań, skoro na papierze nie dostrzegam, żeby konkurencja, która jest droższa, faktycznie miała coś wow. Stąd założyłem temat, na pewno są tu tacy, co wiedzą więcej niż ja o tych autach. Może na papierze nie ma czegoś, co faktycznie czyni VAG czy Forda lepszym wyborem.

Marzeniem jest oczywiście Touran porównywalny z moim 5008, ale jak wspominałem - wersje dostępne w moim budżecie są nieciekawe, wolę mniejsze, a lepiej wyposażone auto.
MisiekKrk
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi museum mobile - mobilność jutra
    Audi museum mobile w Ingolstadt przedstawia wizję mobilności jutra. Na wystawie specjalnej "Audi future lab: mobilność ", od 6 grudnia 2012 r. do 17 marca 2013 r., można podziwiać inicjatywy producenta na temat silników ...

13 Sty 2021, 17:22

MisiekKrk napisał(a):Zupełnie nie porwały mnie dostępne silniki

Przejedz się hybrydą, wrażenia są zupełnie inne niż cyferki w tabelce
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

13 Sty 2021, 17:37

@MisiekKrk jaki masz budżet? Bo może faktycznie hybryda będzie dobrym wyborem w twoim przypadku. Hybryda w Corolli to inny silnik niż ten 1.2T tam masz sprawdzoną jednostkę 1.8.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

13 Sty 2021, 17:47

Rokiko napisał(a):@MisiekKrk jaki masz budżet?

Około 100-110 tys, ale chcę w tym budżecie dobre wyposażenie - np. asystenty jazdy, pakiet zimowy. Początkowo nie chciałem wydawać więcej niż 100 tys, ale trochę naciągnąłem.
Te 110 to cena brutto z konfiguratora bez rabatów, zakładam że realnie utarguję do zakładanych 100 tys (zresztą nawet dostałem już takie oferty).

Co do hybrydy - zdecydowanie więcej jeżdżę po trasie niż po mieście, miałaby wtedy hybryda sens?
Czy warto dopłacić do wersji MHEV? Ceed i Leon są w takich wersjach dostępne, i30 i Octavia chyba też. Przy moich zakładanych przebiegach raczej nie zwróci się w spalaniu, ale może te kilka Nm więcej przy ruszaniu jest tego warte?
MisiekKrk
Nowicjusz