Nowe/prawie nowe do 100tys

21 Paź 2019, 10:41

Odświeżam temat. Jeździłem już Mondeo, Focusem, Civiciem, Proceedem i przymierzałem się do Optimy oraz HR-V. W tym tygodniu jeszcze idę zobaczyć Skodę Superb. Ogólnie najbardziej jestem nastawiony na Mondeo i Superba tylko jedyne sensowne silniki do takiej budy to diesle, a nie jestem do nich przekonany. Widziałem, ze salon Prinsa oferuje Mondeo z LPG, a do silników TSI instalacje juz montowali w EGP. Pomijając kwestię utraty gwarancji co będzie lepsze? Jeżdżę codziennie do pracy 40km w jedną stronę i rzadko jakiś dalszy wypad (kilka razy w roku). Skoda ma teraz lepsze warunki finansowania i ubezpieczenia od Forda i to też biorę pod uwagę. (Tak, budżet trochę został podniesiony)

Co do Proceeda to auto super i 204KM robi robotę, ale jeśli w tej cenie mogę mieć klasę wyżej to wybór jest prosty :D
Mnichu
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 02 2013
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Honda Civic VI

21 Paź 2019, 11:45

Biorąc pod uwagę stopień skomplikowania tych silników benzynowych: wtrysk bezpośredni+GPF i dołożenie do tego LPG, co równa się z utrata gwarancji... To raczej bierz diesla. W Mondeo jest sprawdzone 2.0 od PSA, 2.0 TDI w Superbie też nie jest złe.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Płyn hamulcowy - nasze bezpieczeństwo na drodze
    Stan płynu hamulcowego nie jest badany w czasie obowiązkowych przeglądów przez Stacje Kontroli Pojazdów, ale doświadczenia mechaników jasno pokazują, że po polskich drogach porusza się wiele aut, w których ...