Nowy komputer stacjonarny - proszę o opinie

26 Kwi 2016, 14:28

Witajcie. Muszę sobie kupić nowy komputer (stary ma już 12 lat.. ). Chodzi mi o coś takiego - [link do oferty na Allegro wygasł]
Komputera używam do przeglądania internetu, przeglądania i ewentualnej obróbki ( nie jakiejś zaawansowanej - w ACDSe 12 ) zdjęć, ściągania i przesłuchiwania piosenek, filmów, czasem zrobić jakiś projekt instalacji elektrycznej. Nie będzie służył do gierek typu LOL itp, jak już to do jakichś prostych, nie wymagających jakiegoś wygórowanego sprzętu.
Jak są jakieś pytania dotyczące użytkowania to piszcie.
Co myślicie o tym sprzęcie?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

27 Kwi 2016, 17:15

MotoAlbercik zapytam się ciebie czy koniecznie musi to być komputer stacjonarny. Nie lepiej już dać troszkę więcej i kupić laptopa. Sam do niedawna miałem taki dylemat i kupiłem sobie laptopa (dostałem ale to już szczegół :P ) i z kompem zrobiłem porządek. Wymienię ci może plusy:
-zajmuje mniej miejsca
-jest tak samo użyteczny jak komputer
-no i zabierzesz go wszędzie tam gdzie chcesz i mniej waży :P
Minusy też tam jakieś są ale raczej ich jeszcze nie zauważyłem, chyba, że już masz lapka i chcesz też kompa to spoko ;)
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

28 Kwi 2016, 00:35

Mój kumpel ma do sprzedania fajny sprzęt [link do oferty na Olx wygasł] no i w gratisie dostajesz monitor :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

28 Kwi 2016, 09:35

Do takich celów spokojnie może być jakiś poleasingowiec. My w firmie kupiliśmy takie 2

[link do oferty na Allegro wygasł]

Co prawda lepiej żeby był Midi Tower bo łatwiej dołożyć jakieś dodatkowe śledzie (karty rozszerzeń) ale większość rzeczy idzie znaleźć na low profile. Używamy na nich Photoshopa CS2 (duże grafiki bannerowe) i programów do filmów - After Efects CS 5.5 i Avid studio i dają sobie radę. Oczywiście w przypadku obróbki filmów nie jest to taki komfort jak na i7-5820k którego mamy w studiu ale coś tam można zrobić jak tamten zajęty. Na twoje potrzeby byłby więcej niż opdowiedni.
domanplacek
Nowicjusz

Auto: Nie mam

28 Kwi 2016, 19:46

Komputer już zamówiony. Przyjdzie prawdopodobnie jutro. Zobaczymy jak się będzie spisywał. Dopytywałem się też ludzi, którzy mają jako takie obeznanie w komputerach i mózili, że na moje potrzeby będzie aż za dobry.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000