Witam,
zakładam nowy temat, żeby poznać waszą opinię na temat zakupu nowego samochodu.
Przede wszystkim chciałbym zacząć od określenia moich potrzeb:
chcę zakupić samochód
do 13 000zł, ogólnie zamierzam przeznaczyć 15 000zł, ale chcę pozostawić jakiś budżet na ewentualne naprawy. Zależy mi na samochodzie, którym będę mógł z łatwością pokonać trasę do pracy autostradą (około 50km w jedną stronę), dlatego skłaniam się raczej w kierunku silnika diesel. Zależy mi na wygodzie, ponieważ zdarza mi się pokonywać dłuższe dystanse (300-400km w jedną stronę). Duży bagażnik nie jest priorytetem, ale na pewno w przyszłości by się przydał.
Pojemność silnika do 2.0l, ponieważ nie chcę zapłacić zbyt wysokiego podatku,
moc od 110KM , najlepiej żeby eksploatacja i
ceny części nie wykończyły w przyszłości mojego budżetu. A i koniecznie potrzebna będzie klimatyzacja, a nie pogardził bym podgrzewanymi przednimi siedzeniami.
A poniżej samochody, które biorę aktualnie pod uwagę:
Seat Ibiza 1.9 TDI - mocny silnik, wydaje mi się, że nie będzie zbyt drogi w utrzymaniu, niskie przebiegi dostępnych samochodów, mam trochę wątpliwości ze względu na rozmiar, trochę mały i trudno będzie się wygodnie zapakować na ewentualną wycieczkę
Skoda Octavia 1.9 TDI - można w tej cenie dorwać nawet z ciekawym wyposażeniem, wydaje się nie być droga w utrzymaniu
Opel Astra/Vectra 1.7 CDTI (?) - w sumie są to dla mnie najmniej interesujące samochody, ale słyszałem od znajomych wiele dobrego na ich temat, musiał bym zostać bardzo do nich przekonany żeby któryś kupić
Volkswagen Passat 1.9 TDI - no musiał się tutaj znaleźć, można znaleźć egzemplarz z bardzo ciekawym wyposażeniem, przestronny samochód, a w wersji kombi pomieści również dużo bagażu, świetna dostępność części zamiennych.
A teraz zdanie dla was: proszę pomóżcie mi albo
wybrać z któregoś z powyższych samochodów, albo wskażcie jakąś
ciekawą alternatywę mieszczącą się w moich wymaganiach.
Zakup tego samochodu będzie wiązał się z pożyczką, więc wolał bym uniknąć dopłacania do lepszych modeli, mam ograniczony budżet i przedstawiony zakres cenowy nie może być już bardziej powiększony.
Mam nadzieję, że temat się nie powtarza, a nawet jeżeli to mam dosyć specyficzne wymagania i byłbym wdzięczny za odpowiedź, a nie odsyłanie do podobnych tematów. Może temat przyda się komuś poszukującemu czegoś podobnego.
![OK :ok:]()