Numer silnika

28 Cze 2014, 16:16

Witam. Planuję kupić rozrząd do astry g rok 1999 ,1.6 16 v , kod silnika C 16 SEL, X 16 XEL, Z 16 XE . Tyle mi się udało ustalić. W sklepie z częściami potrzebują natomiast NUMERU SILNIKA i już naprawdę mam zwątpienie bo nie wiem gdzie go znaleźć. Czy jest on gdzieś pod maską ? Czy powinien być w dowodzie? Auto z niemiec , mam jeszcze dowód niemiecki i briefa , tam są jakieś numerki ale ja sie na tym nie znam. A jeżeli pod maską to w którym miejscu mniej wiecej ? Pod maska znalazłem ten kod X16XEL . I już nie wiem co robić. Może ktoś coś doradzi? Pozdrawiam
baroczewski
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 03 2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Volkswagen Polo III 01 r
Silnik: 1.9 SDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

28 Cze 2014, 16:55

Kod i numer odczytaj bezpośrednio z bloku silnika. Nie szukaj w papierach ani na nadwoziu gdyż może się to rozmijać z rzeczywistością. Np. wymiana silnika. Orientacyjne miejsce tych danych - http://fazzie.fm.interia.pl/vin.htm . To czy będą czytelne to inna sprawa. Czasem trzeba oczyścić pole numerowe.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

28 Cze 2014, 17:46

baroczewski napisał(a):Pod maska znalazłem ten kod X16XEL .
Pod maską... :?: Ale gdzie on się znajduje-na silniku czy na tabliczce znamionowej...
baroczewski napisał(a):Planuję kupić rozrząd do astry g rok 1999
W większości czy tez prawie w kazdym sklepie musisz wtedy podac pojemnośc i moc silnika...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2014

28 Cze 2014, 18:14

W większości czy tez prawie w kazdym sklepie musisz wtedy podac pojemnośc i moc silnika...

Zgadza się , jednak patrząc do katalogu tutaj są dwa zestawy rozrządu. Do numeru silnika 02MV7224, 20U75998 i drugi od tych numerów wzwyż. O ile dobrze widzę są dwie różne pompy wody. Nie dziwię się że sprzedawca chce numer silnika.
bonifacy
Forumowicz VIP

28 Cze 2014, 18:50

bonifacy napisał(a): Nie dziwię się że sprzedawca chce numer silnika.
To jest raczej normalne.W wiekszości jednak zyczą sobie nr.vin.danego samochodu.W chwili obecnej nie wiemy czy ten samochód jest juz zarejestrowany w PL czy tez dopiero sprowadzony.
baroczewski napisał(a):Auto z niemiec ,
To raczej potwierdza ze dopiero sprowadzony.Mysle ze najlepszym wyjściem jest odwiedzenie SKP a tam diagnosta powinien bez problemu odczytac nr.silnika i podac jego parametry z katalogu...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2014

28 Cze 2014, 19:58

Mysle ze najlepszym wyjściem jest odwiedzenie SKP a tam diagnosta powinien bez problemu odczytac nr.silnika
Ja zaś myślę że najlepszym rozwiązaniem w przypadkach wątpliwych jest wymontować części przeznaczone do wymiany , zabrać ze sobą i odwiedzić pobliski sklep czy hurtownię. Namacalnie porównać z oferowanym towarem i zakupić identyczne części. Chłopcy w zaprzyjażnionej hurtowni śmieją się ze mnie że przyjeżdzam z wiaderkiem części , ale mówią że w odróżnieniu do innych nie bywam tam dwa razy bo coś nie pasuje.
W wiekszości jednak zyczą sobie nr.vin.danego samochodu.
To też nie zapewnia sukcesu. W zeszłym tygodniu zamawiałem napinacz paska wielorowkowego do Explorera. Wybrałem z aukcji po zdjęciach to co wymontowałem. Podczas rozmowy telefonicznej zostałem poproszony o VIN i zaoferowano mi co innego z zapewnieniem że musi pasować. Jednak po przedstawieniu mailowo zdjęć elementu dostałem odpowiedż , cytuję -,, do Pana samochodu faktycznie pasować będzie ten za 160.
Jutro powinien być u Pana'' - i pasował i bądż tu mądry człowieku :D
bonifacy
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak skalibrować alkomat?
    Alkomat to urządzenie, które może pomóc podjąć odpowiedzialną decyzję, zanim wsiądziesz za kierownicę. Jednak aby jego wskazania były wiarygodne, konieczna jest regularna kalibracja. Ten proces jest niezbędny, ...
    Toyota AA 1936 rok
    Napędzana 3,4-litrowym silnikiem z 6 cylindrami Toyota AA była pierwszym samochodem tego producenta. Prototyp wybudowany w domowych warunkach został zaprezentowany podczas pokazów w Tokio. Razem z modelem AA premierę ...

29 Cze 2014, 14:02

dzieki chlopaki za pomoc . to mowicie ze na stacji diagnostycznej odczytali by numer silnika ? bo problem jest taki , ze w hurtowni mam rabat i najlepiej jakbym tam sam pojechal kupic te czesci, moge zostawic mechanikowi samochod i wtedy on mi ogarnie czesci ale chcialbym przy tym byc zeby z nim pojechac itp, a tak np jutro jestem w pracy caly dzien . to moze ogarne to we wtorek ? chociaz jak mowicie ze diagnosta bez problemu odczytalby mi numer silnika to bardzo by mnie ratowało , nawet w pozniejszych jakis zakupach czesci. ale jak on niby odczyta ten numer ? znajdzie go tam gdzies pod macha czy z dowodu ? auto jeszcze niezarejestrowane, mam tylko niemieckie papiery.
baroczewski
Nowicjusz

29 Cze 2014, 14:14

jeszcze sprobuje dzis sam go odczytac , bo on jest raczej tam obok tego kodu no nie ? tak patrze wedlug tego schematu bonifacego , ale diagnosta po numerze vin moze by mi powiedzial ?
baroczewski
Nowicjusz

29 Cze 2014, 14:17

Nie ten dział. Przenoszę :idea: