Obowiązkowe odblaski - Pieszy

31 Sie 2014, 00:22

Witajcie

Wraz z dniem 31 sierpnia 2014 wchodzi ustawa w zakresie bezpieczeństwa na drodze o noszenie jakiego kolwiek odblasku przez pieszego o zmroku oraz o poranku na terenach niezabudowanych. Nie posiadanie tej rzeczy grozi mandatem od 20 zł do 500 zł
NightVampir
Obserwowany

Prawo jazdy: 20 09 1990
Auto: Ford Fiesta
Silnik: 1.3
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

31 Sie 2014, 09:25

Od poniedziałku piesi poruszający się po zmroku poza terenem zabudowanym muszą nosić odblaski. Ich brak może się skończyć mandatem. W żadnym wypadku nie chodzi tu o kary które na pewno się zdarzą, ale przede wszystkim o bezpieczeństwo pieszych! Kierowca widzi odblask dużo wcześniej z większej odległości co pozwala mu w porę zareagować przewidując manewr ominięcia pieszego lub grupy osób poruszających się po drodze którą się porusza.

Najprostszy do założenia odblask pasujący do każdego ubrania który będzie sprawiał, że jesteśmy widoczni z daleka może być w postaci opaski takiej jak na poniższym zdjęciu.
Obowiązkowe odblaski - Pieszy
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

01 Wrz 2014, 13:40

Myślę, że to bardzo dobry przepis, gdyż piesi poruszający się po drodze poza terenem zabudowanym są rzeczywiście bardzo słabo widoczni, a chodzi przecież głównie o ich bezpieczeństwo - szczególnie dzieci wracające np. ze szkoły po zmroku - nawet nie chcę myślec, co mogłoby się stać... Odblaski na drodze są ważne i myślę, że każdy uczestnik ruchu powienien je nosić - wystarczy opaska na ramieniu czy duży breloczek na plecaku a pieszy ma szansę być w miarę wcześnie zauważony na drodze.
sebade
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: Audi C4

23 Wrz 2014, 11:12

Ostatnio zauważyłem, że liczba odblasków rośnie. Co ciekawe rowerzyści kupują ciuchy, które mają wszyty odblask. Coraz częściej widzę też pieszych, którzy mają ubrania z odblaskami.
kruczek
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Mława
Prawo jazdy: 11 08 1986
Auto: Audi A3
Silnik: 2.0 TDI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008

25 Wrz 2014, 15:19

Z bezpieczeństwem pieszych na drogach jest jeszcze jeden problem. Wielu kierowców nie zna niestety przepisów i wjeżdża na pobocze (przeznaczone dla pieszych) niezważając przy tym nawet na linię ciągłą.
ZbyszekChaosu
Obserwowany

Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Peugeot 106
Silnik: 1.0
Paliwo: Benzyna

26 Wrz 2014, 09:42

Nie wiem czy to jest wszędzie czy tylko u mnie ale w gazecie lokalnej czytałem że właśnie od 1 września w moim powiecie jest obowiązek noszenia odblasków przez pieszych poza terenem zabudowanym, jeśli delikwent nie ma odblasków mandat, to było chyba 200zł już nie pamiętam dokładnej kwoty mandatu
Barto88
Nowicjusz

Auto: nie mam

29 Wrz 2014, 18:10

Moje dzieci od zawsze noszą odblaski, mają na ubraniach, plecakach, butach. Dla siebie kupiłam taka opaskę plastikową na rękę, mam ją zawsze w torbie w razie gdybym musiała po zmroku wracać pieszo.
jakataka
Nowicjusz

Miejscowość: 3miasto

30 Wrz 2014, 09:46

Sam muszę sobie sprawić jakiś odblask bo muszę się przyznać że zdarzą mi się wracać do domu na piechotę, lepiej wydać pieniądze na jakiś odblask niż na mandat
Barto88
Nowicjusz

Auto: nie mam

13 Paź 2014, 16:22

Bardzo fajnie, zwłaszcza, że dużo osób widywałem na 5 metrów przed nimi...
westsider
Początkujący

Zdjęcia: 81
Auto: Nie mam

23 Paź 2014, 16:31

Uważam, że słuszny przepis. Jakoś trzeba wymóc zachowania, które zwiększają bezpieczeństwo na drogach.
relecto
Nowicjusz

Prawo jazdy: 13 03 2007
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Volkswagen Passat