Olej Q8 - czy ktoś słyszał ?

18 Lip 2014, 15:57

Czy miał ktoś styczność z olejem Q8 Formula V Long Life 5W-30
Czy mogę ten olej z powodzeniem zamienić z castrolem 5w30 LL oraz MILLERS XF LONGLIFE 5W40?
Pacjenci to Passat 1.9 TDI AVB (PD) i A6 C6 2.4 BDW
Niestety nie mogę znaleźć rzetelnych informacji dotyczących tego oleju a jestem zainteresowany ponieważ mogę go mieć w bardzo atrakcyjnej cenie.
TOMEK3232
Nowicjusz

Miejscowość: Mazowieckie

29 Gru 2014, 16:36

Nie miałbym żadnych obiekcji by zastosować taki olej,jeśli tylko taki wskaźnik lepkości jest rekomendowany przez producenta auta.Q8,tę sieć stacji paliw spotykałem na terenie Włoch,jest ich tam dosyć dużo.To nie jest f-ma typu,, no name,,.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

28 Kwi 2015, 13:00

Witam!
Oleje jak i stacje Q8 są bardzo powszechne w Danii, gdzie mieszkam od 7 lat i obserwuję trochę sytuację na rynku motoryzacyjnym. W każdym salonie, którym byłem, a byłem w wielu, w dziale serwisowym stoi półka z olejami Q8. Podobno paliwa mają bardzo wysokiej jakości więc pewnie oleje też. A nazwa Q8 się bierze ze skrótu q-eight mającego kojarzyć ze słowem Kuwejt :D
beton99
Obserwowany

Prawo jazdy: 20 10 1984
Przebieg/rok: 45tys. km
Auto: Octavia
Silnik: 2.0 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lamborghini Centenario - trzy końcówki wydechu
    Centenario to niezwykle rzadkie auto - powstało jedynie w liczbie 40 egzemplarzy, w tym 20 w wersji coupé i tyle samo w odmianie roadster. A powód do stworzenia takiego samochodu był nie byle jaki - włoska marka ...
    Rajd Finlandii 2017 wygrywa młody fiński kierowca
    Tegoroczny Rajd Finlandii wygrał niespodziewanie młody fiński kierowca Esapekka Lappi, zdobywając najwyższe miejsce na podium dla zespołu Toyota GAZOO Racing. To jednak nie przypadek – mimo zaledwie 26 lat, młody Fin ...