Olej w tłokach ?!

13 Sie 2011, 01:18

Witam
Mam problem z olejem w tlokach w samuraju 1.3 na gazniku .
A wiec to bylo tak pewnego wypadu wpadlem w niewielka kałużę i silnik zaciagnął mi wody z niewiadomych mi przyczyn i po pozniejszym rozebraniu rowniez nie wiadomo jak to sie stało .
Silnik przeczyscilem nowym olejem po czym gdy go odpalalem strasznie kopcił . Wiec nastepnie rozebrałem silnik i w dwóch komorach tłokowych znajdował sie olej . Czy olej mogł sie dostac przez zle wyregulowane zawory ?? i czy ktos juz miał taki przypadek ??
soldatt
Początkujący

Miejscowość: M-ce ;)

13 Sie 2011, 01:31

raczej ciśnienie po wpadnięciu do wody uszkodziło uszczelniacze, kompresje sprawdzałeś?
istnieje szansa że zawory są krzywe, jeśli wody było dużo,
sprawdź czy przez uszczelniacze oleum nie leje się do cylindra, ale prawdopodobnie czapka do zrzutu bedzie
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

13 Sie 2011, 01:57

Ja juz mam rozebrana cala glowice i wszystkie uszczelki byly w nie naruszonym stanie zawory sa proste . i nie wiem jak on tam sie dostaje . ;o
soldatt
Początkujący

13 Sie 2011, 08:52

jeśli jest w cylindrze to raczej z góry, jeszcze istnieje szansa że odma się zatkała i wali olejem do dolotu, ale to byś widział ewidentnie zaolejony dolot
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

13 Sie 2011, 19:17

A do czego sa małe zagięte rureczki w komorach zaworów ssacych ??
soldatt
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak skalibrować alkomat?
    Alkomat to urządzenie, które może pomóc podjąć odpowiedzialną decyzję, zanim wsiądziesz za kierownicę. Jednak aby jego wskazania były wiarygodne, konieczna jest regularna kalibracja. Ten proces jest niezbędny, ...
    Jak dzięki oponom zmniejszyć hałas w samochodzie?
    Hałas w przypadku ogumienia spowodowany jest przez tarcie oraz częstotliwość drgania opony i powietrza w niej. Zewnętrzny hałas toczenia jest parametrem szczególnym, ponieważ decybel (dB) jest jednostką logarytmiczną ...