Olej z Ciężarówki do Matiza?

16 Maj 2018, 20:16

Witam serdecznie.
Mam problem w moim matizie. MIAnowicie olej ucieka w ogromnych ilościach. 2.5l na 500/600km.
Kolega powiedział mi żebym wlał olej z ciężarówki (bo jest bardzo gesty) i to powinno w jakimś stopniu rozwiązać problem.
Czy ma rację?
Remontu silnika czy uszczelniania chciałbym uniknąć ponieważ wiele "życia" mu raczej nie pozostało-niech staruszek odejdzie bez wielkich cierpień.
Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.
DymeKO
Obserwowany

Prawo jazdy: 18 10 2016
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 1.8 16V
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

16 Maj 2018, 20:39

Raczej chodziło, mu że jest gęsty i będzie się mniej wypalał, ale będzie gorzej kopcić. Lepiej zalać mu jakiegoś motodoktor to zawsze go uszczelni trochę. Olej z ciężarówki będzie za gęsty i będzie kopcić jak go będzie wypalać auto, zalej motodoktora i zajeździsz go do końca na motodoktorze.
gber44

16 Maj 2018, 20:46

Przy takich ilościach to nie wiem czy coś pomoże ale w sumie nic do stracenia nie masz. Nie wiemy jakie właściwości ma też ten olej o którym piszesz.

Chyba lepszy będzie motodoktor jak poprzednik napisał.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

16 Maj 2018, 21:21

Ostatnim razem wlałem 2l lotos 15w40. Teraz kupiłem najtańszy 15w40 w kauflandzie bo stwierdziłem że na lepszy nie ma sensu przepłacać.
DymeKO
Obserwowany

Prawo jazdy: 18 10 2016
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 1.8 16V
Rok produkcji: 1997

16 Maj 2018, 21:56

Nie jestem pewny czy polecany motodoktor coś pomoże. W silnikach dajewowatych zapiekają się pierścienie na tłokach . W zasadzie w takim przypadku kompresja jest robiona przez olej i jakoś to tam chodzi. Nie chcesz robić jakiegoś tam remontu ale przelicz koszt dolewanego oleju razy ilość kilosów które planujesz jeszcze pokonać tym padłem , zapytaj u kogoś o koszty reanimacji i przekalkuluj czy aby nie nadszedł już dzisiaj czas na godne odejście staruszka czy jednak naprawa.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

31 Lip 2018, 00:42

Witam..Stosowałem "doktora " w ford-cie 23 letnim.ale przy mniejszych ubytkach i przedmuchach do komory rozrządu.I tak jeździłem około 3 lata, Wypróbuj stosując Doktora,wlej do gorącego silnika i zobaczysz efekty juz po 30 sekundach..Jeśli będą dobre to korzystaj z Doktora będzie to ciebie taniej kosztowało.
JanMarten49
Nowicjusz

Zdjęcia: 14
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LFA
    Jeden z najlepszych supersamochodów w historii, z wyjątkowym silnikiem V10, którego brzmienie zachwyciło cały świat - Lexus LFA aż prosił się o odmianę cabrio albo chociaż targa. I faktycznie inżynierowie japońskiej ...
    Tarcze hamulcowe zabezpieczone przed korozją
    Żeliwa są obecnie najpopularniejszym materiałem stosowanym do produkcji tarcz hamulcowych. Decyduje o tym stosunkowo prosta technologia odlewania, dobre właściwości termiczne i łatwa obróbka. Niestety, jak większość ...

02 Paź 2018, 17:42

Jeżeli temat aktualny, to znajdź jakiegoś zardzewiałego matiza który stoi na szrocie, sprawdź czy silnik nie kopci, pali, kup, przełóż i pewnie z czasem wyjdzie taniej niż dolewka.
mateusz9986
Zaawansowany

Miejscowość: Wałycz
Prawo jazdy: 0- 3-2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Megane II ph II
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2007

02 Paź 2018, 18:03

W sumie to chyba najlepsza opcja, aczkolwiek można znaleźć na tyle tani olej który zalejesz do matiza ze szkoda byłoby mi się bawić w dolewki z ciężarówki, to trochę mija się z celem.
AutoIndustry
Nowicjusz