Opel Astra 94r

17 Lis 2009, 20:50

Witam!
Mam problem z moją astrą I 1.4. GAZ
Gdy zrobię ok 15km dopiero drgnie wskaźnik od temperatury.
Np dziś po zrobieniu 35km wskazówka od temperatury trochę drgnęła. TROCHĘ bo nawet nie wyszła poza niebieskie pole (ok. 10-20stopni) Dodam iż zmieniałem już czujnik od wody i było to samo. Cały czas za sobą czuję smród gazu (jakby zimny był silnik) a jak dotknę do silnika i do chłodnicy to można rękę sparzyć.

ps. woda w silniku i w chłodnicy ma tą samą temp. Może termostat do tego walnoł:/

ahh nie wiem co robić :/
in2dex
Nowicjusz

Miejscowość: Mazowiedzkie
  • 17 Lis 2009, 23:24

Termostat do wymiany.
    Kubuch
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
    Przebieg/rok: 20tys. km
    Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
    Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2013

18 Lis 2009, 08:17

Podobno może paść czujnik termostatu albo sam termostat jak to sprawdzić?
    in2dex
    Nowicjusz

Miejscowość: Mazowiedzkie

18 Lis 2009, 08:53

Niestety trzeba wyjąć termostat... Kosztuje on ok 30 zł ale żeby nie było tak różowo,to musisz wiedzieć,że w Twoim aucie termostat znajduje się za obudową paska rozrządu więc żeby go wyjąć trzeba ściągnąć rozrząd,a pózniej jego plastikową obudowę. W Astrze zdejmowanie rozrządu wiąże się często z koniecznością wymiany pompy wody,bo przy tej czynności zdarza się w co drugim przypadku,że pompa wody zaczyna cieknąć...
    Oczywiście są "twardziele",którzy nie demontują rozrządu ale zsuwają tylko pasek rozrządu z górnego kółka i potem go na siłę nasuwają z powrotem ale nie polecam tej drogi na skróty.
    Tak czy inaczej termostat musisz wymienić i inaczej się do niego w Twojej Astrze nie dostaniesz. :wink:
    artur73
    Moderator - Jakie auto kupić?
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
    Miejscowość: POZNAŃ
    Prawo jazdy: 02 10 1991
    Przebieg/rok: 25tys. km
    Auto: Renault
    Silnik: 1,6 110KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
      Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
      Fałszywe poczucie bezpieczeństwa
      Pieszy wchodząc na oznaczone pasami przejście często zyskuje fałszywe poczucie bezpieczeństwa. Jak gdyby fakt, że w tym miejscu ma pierwszeństwo, chronił go przed zagrożeniem. W rzeczywistości na przejściach dla pieszych ...