Opel Astra 94r

17 Lis 2009, 20:50

Witam!
Mam problem z moją astrą I 1.4. GAZ
Gdy zrobię ok 15km dopiero drgnie wskaźnik od temperatury.
Np dziś po zrobieniu 35km wskazówka od temperatury trochę drgnęła. TROCHĘ bo nawet nie wyszła poza niebieskie pole (ok. 10-20stopni) Dodam iż zmieniałem już czujnik od wody i było to samo. Cały czas za sobą czuję smród gazu (jakby zimny był silnik) a jak dotknę do silnika i do chłodnicy to można rękę sparzyć.

ps. woda w silniku i w chłodnicy ma tą samą temp. Może termostat do tego walnoł:/

ahh nie wiem co robić :/
in2dex
Nowicjusz

Miejscowość: Mazowiedzkie
  • 17 Lis 2009, 23:24

Termostat do wymiany.
    Kubuch
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
    Przebieg/rok: 20tys. km
    Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
    Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2013

18 Lis 2009, 08:17

Podobno może paść czujnik termostatu albo sam termostat jak to sprawdzić?
    in2dex
    Nowicjusz

Miejscowość: Mazowiedzkie

18 Lis 2009, 08:53

Niestety trzeba wyjąć termostat... Kosztuje on ok 30 zł ale żeby nie było tak różowo,to musisz wiedzieć,że w Twoim aucie termostat znajduje się za obudową paska rozrządu więc żeby go wyjąć trzeba ściągnąć rozrząd,a pózniej jego plastikową obudowę. W Astrze zdejmowanie rozrządu wiąże się często z koniecznością wymiany pompy wody,bo przy tej czynności zdarza się w co drugim przypadku,że pompa wody zaczyna cieknąć...
    Oczywiście są "twardziele",którzy nie demontują rozrządu ale zsuwają tylko pasek rozrządu z górnego kółka i potem go na siłę nasuwają z powrotem ale nie polecam tej drogi na skróty.
    Tak czy inaczej termostat musisz wymienić i inaczej się do niego w Twojej Astrze nie dostaniesz. :wink:
    artur73
    Moderator - Jakie auto kupić?
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
    Miejscowość: POZNAŃ
    Prawo jazdy: 02 10 1991
    Przebieg/rok: 25tys. km
    Auto: Renault
    Silnik: 1,6 110KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zimowe przygotowania do jazdy samochodem
      Nawet niewielka warstwa śniegu na przedniej szybie ogranicza widoczność, a zalegający na dachu auta śnieg może doprowadzić do niebezpiecznej sytuacji na drodze, gdy pokrywa z lodu i śniegu zsunie się nagle na przednią szybę ...