Opel astra f zacina się silnik

26 Paź 2013, 19:20

Od pewnego czasu samochód nie ma siły jechac na gazie/paliwie. Najgorzej jest rano gdy pierwszy raz uruchomię silnik. nZacina się gaśnie , gdy samochód jest już rozgrzany nic to nie zmienia dalej się dusi i brak mu mocy.. nSzybko łapie temperaturę. Po wymianie filtra paliwa i wyczyszczeniu filtrów gazu dalej dusi się i zacina .
Chciałbym też całkowicie usunąc gaz z samochodu przejśc na samo paliwo czy się da to zrobic i jak.. Co mam z tym robic . Proszę o rady .
dawidddddddek
Obserwowany

Prawo jazdy: 12 03 2003
Auto: Opel astra f
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

26 Paź 2013, 19:50

Trzeba wymontować instalację gazową...zgłosić zmiany w dowodzie w Wydziale komunikacji.

Wymontuje Ci to pewnie każdy mechanik (pewnie wiedzą jak wypuścić cały gaz z butli by było bezpiecznie).

Co do zacinania - sprawdź czujnik temperatury płynu chłodzącego (ten na komputer - ;) i na pierwszy rzut sprawdź czy nie masz zasyfionej przepustnicy (musi być czysta a nie zaolejona, zadymiona) i podpięcie pod kompa (myślę, że coś wyjdzie) lub tania metoda spinaczowa (szukaj w necie - zwarcie odpowiednich pinów i liczenie mignięć kontrolki silnika - w mojej byłej Corsie B działało).

Jak nic nie wyjdzie świece i kable wysokiego napięcia do wymiany. Zalecam też palec i kopułkę (tylko czy masz to bo nie wiem jaki silnik - zakładam ze seria C..NZ). Można tez wlać czarne stp do wtryskiwaczy na cały bak benzyny i przeczyścić układ paliwowy.
ŁukaszZMC
Nowicjusz

Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: Golf V
Silnik: 1.6 FSI 115KM - BAG
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2003

27 Paź 2013, 09:33

dawidddddddek napisał(a): nZacina

dawidddddddek napisał(a): nSzybko

Patrz co robisz - spacja to ten najdłuższy klawisz.. :naughty:

Gdyby to było tylko na Pb, to obstawiałbym wtrysk, ale, że też na gazie - może faktycznie stare kable i świece.. :yes:
ŁukaszZMC napisał(a):wlać czarne stp

Można, ale jeden bak nie wystarczy, a to trwa..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Rok produkcji: 2011

27 Paź 2013, 15:43

Jeden bak całkowicie wystarczy - miałem Corsę B 1.2 C12nZ - po czarnym stp spalanie mi spadło o około 0,3 litra w trasie i ok. 0,5 litra w mieście. Polepszyło się przyśpieszenie (nawet pasażerowie to stwierdzali), v max wzrósł ze 145 km/h do 170.
ŁukaszZMC
Nowicjusz

Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: Golf V
Silnik: 1.6 FSI 115KM - BAG
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2003

27 Paź 2013, 16:27

ten samochód to już wcale nie ma mocy przez ten gaz tak podejrzewam jestem trzecim właścicielem i mnie ten gaz dobija nie ma czym jechac, na pewno zmienie kable świece i przepustnice wyczyszczę jak to porobię to się odezwę czy coś się zmieniło... dziękuje za rady.
dawidddddddek
Obserwowany

Prawo jazdy: 12 03 2003
Auto: Opel astra f
Silnik: 1.4
Rok produkcji: 1992

28 Paź 2013, 09:56

Skorzystaj z rady Łukasza - zatankuj do pełna Pb, wlej specyfik, wymień kable i świece.. Wyjeździj cały bak i doprowadź auto do porządku na Pb.. Potem można "naprawiać" gaz - razem nie da się tego zrobić..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Rok produkcji: 2011
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co oznacza dla kierowcy znak STOP?
    Znak STOP oznacza zakaz wjazdu na skrzyżowanie bez wcześniejszego zatrzymania się. Zwykle jest umieszczony tam, gdzie wyjazd z danej drogi jest szczególnie niebezpieczny. Według badań tylko 50% kierowców całkowicie ...
    3 miliony silników EA211
    19 czerwca 2020 w fabryce Mladá Boleslav został wyprodukowany trzymilionowy silnik EA211 dla samochodów ŠKODA i innych marek z Grupy Volkswagen. Pierwszy egzemplarz zjechał z linii produkcyjnej w 2012 ...