REKLAMA
Witam.
Posiadam Audi A3 '97r z silnikiem 1.9 TDI.
Ostatnio pojawił się u mnie problem z zapaleniem silnika. Po przekręceniu kluczyka nie było żadnych odgłosów próby odpalenia silnika i wszystkie kontrolki gasły. Przy pierwszym razie pomogło odpalenie za pomocą kabli rozruchowych. Lecz przy drugim razie już tak łatwo nie było. Nie można było odpalić za pomocą kabli, pomogło dopiero odpalenie "z biegu" - stoczyłem się z górki i tak odpaliłem. Podkreślę że wcześniej zanim autko robiło mi takie numery zdarzało się że pojawiała się zółta kontrolka baterii, światła działały słabiej a liczniki w tablicy świeciły bardzo słabo. Dopiero gdy podkręciłem na wysokie obroty silnika to: kontrolka zgasła, światła zaczeły poprawnie świecić, a liczniki na tablicy świeciły już mocno. Więc jest tak ze kilkanaście razy mi fajnie opala bez problemów a jak pojawi się ten problem to już koniec
Stąd moje pytanie co to może być, komputer żadnych błędów w instalacji nie pokazuje. Jedni mi mówią że to wina akumulatora, inni że coś cewka jest uszkodzona i z akumulatora nie przesyła prądu, słyszałem że to też może być wina rozrusznika bo wg się nie kręci. Może to też być wina alternatora że nie ładuje akumulatora stąd te przygaszenia kontrolek.
Nie mam pojęcia co jest z tym, dlatego pisze do was, może ktoś miał taki podobny problem i rozwiązał go. Nie wiem co robic a nie chce wymieć np. akumulatora skoro tamten możne się okazać dobry, a to małe pieniądze dla mnie nie są.
Czekam na wasze porady, z góry wielkie dzięki