11 Kwi 2011, 23:34
Samochód mam od marca, jestem tzw laikiem, wiec z gory prosze o wybaczenie, jesli panikuje bez powodu. Z14xe 16v astra z 2003r, benzyna, hatchback.
Problemy:
- najwazniejszy- samochód dziwnie szarpie (jak by nie starczało paliwa przez sekunde? i jak by się dusił..) i to przy roznych biegach i obrotach (ostatnio nawet na 5 biegu - przy 2.5-2.75 tys obrotów), często tez przy 1.5tys na 2 czy 3 czy nawet 4 biegu, podczas trzymania jednostajnej predkosci (czasem, gdy delikatnie sie popusci gaz i od razu doda, albo całkiem puści) - szarpanie się nasiliło ostatnio :/
- z tego co sie zorientowalem to ten silnik jest niskoprezny, wiec aby ekonomicznie jezdzic, musze jak najszybciej dobic do 5 biegu i jechac na nim, zeby, obroty byly jak najmniejsze, wtedy spala jak najmniej, czy to prawda? (oczywiscie w miare mozliwosci, sytuacji oraz rodzaju drogi itd), tak tez robie, jak na razie przejechalem 570km od maksymalnej kreski paliwa do pierwszej czerwonej (zatankowalem 40l ostatni raz)
Byl wymieniany caly rozrzad + pompa wody, olej, filtr paliwa, filtr pylkowy. Tydzien temu wymienilem opony na letnie. Asterka ma przejechane obecnie 88,5 kkm.
Bardzo prosze o wytlumaczenie, czy mam sie czym niepokoic...