Opel Astra II - silnik szarpie, problem z wolnymi obrotami

12 Lip 2010, 17:31

Cześć.
Mam Astrę II 1,6 16 V (2000 r)(benzyna- gaz sekwencja od roku). Od dwóch tygodni dzieje się coś dziwnego. Nierówna praca silnika (szarpie). Na wolnych obrotach czasami jest OK, ale czasami wchodzi na 2 tys, trzyma około minuty potem schodzi do 1,2 tys i płynie od 0,6 do 1,4 tys. Podczas jazdy najpierw szarpie, jak przyduszę gaz do dechy to ciągnie ładnie, ale jak lekko przyduszam gaz to szarpie. Przy szybszych prędkościach jedzie normalnie ( chociaż też potrafi szarpnąć). Naprawę rozpocząłem od wymiany filtrów i świec . Na razie bez efektów.
Proszę o poradę .
lubię lato i basta ...
riki_tiki_ta
Nowicjusz

Miejscowość: Wyrzysk

13 Lip 2010, 16:12

A nie świeci czasem jakaś kontrolka silnika? :roll:
xtreme
Nowicjusz

Miejscowość: Ruda Śląska

15 Lip 2010, 11:30

Witam. Mam podobny problem. Astra G 1.6 16V z 2002, gaz od stycznia 2010: Sekwencja BRC. Przebieg 87000 (nie kręcony - przede mną pierwszym właścicielem był mój ojciec). Od tygodnia mam problem. Gdy wciskam gaz tak mniej więcej do połowy, silnik przy przejściu przez pewne (chyba zawsze takie same obrony - gdzieś w przedziale między 1200-2700) szarpie. Sytuacja dzieje się tylko na gazie. Nie wiem co to jest. Byłem u mechanika, twierdzi, że to kwestia gazu. Gazownik coś podregulował i twierdzi, że to kwestia instalacji paliwowej, ale żaden nie zna bezpośredniej przyczyny. Staram się jeździć na benzynie, ale jak dzisiaj przygazowałem go na gazie, zapaliła się kontrolka silnika i zaczął nierówno chodzić silnik (chyba nie wszystkie cylindry). Zgasiłem go i uruchomiłem i było już ok. Przed samym założeniem instalacji wymieniłem świece i cewke, bo też silnik nie chodził na wszystkich cylindrach. Wtedy pomogło. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł, proszę o info. Może te upały mają wpływ?
Rumcajs
Rumcajs444114
Nowicjusz

Miejscowość: Rzeszów
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Żółta naklejka PLK PKP - krzyż św. Andrzeja
    Być może nie wszyscy wiedzą, że w roku 2018 PLK PKP zapoczątkowało akcję " żółta naklejka PLK " O co chodzi? O ważną rzecz, ratującą zdrowie a nawet życie. Jak wszyscy uczestnicy ruchu drogowego wiedzą, a przynajmniej ...
    Toyota Crown 1955 rok
    Średniej wielkości Crown to pierwszy samochód Toyoty sprzedawany w Stanach Zjednoczonych. Początkowo był oferowany pod marką Toyopet, jednak tamtejszym klientom oznaczenie nie przypadło do gustu i szybko zostało zmienione ...