Opel Corsa 1.3 CDTI

18 Wrz 2009, 22:58

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
Przymierzam się do zakupu Opla Corsa 1.3 CDTI, rocznik 2004-2005, mam na ten cel 20.000pln.
Poszukuje autka jak najoszczedniejszego ze wzgledu na dalekie dojazdy do pracy i na uczelnie. Nie zalezy mi na super osiagach, i tak bedzie żwawszy niz poprzednie moje auto tj VW GOLF III 1.4 60KM. Zalezy mi na niskim spalaniu i wzglednie niskich kosztach eksploatacji. Do wyboru tego akurat modelu przekonaly mnie opinie na przeroznych portalach i forach - rowniez na tym. Samochod wydaje sie byc najodpowiedniejszy do moich mozliwosci oraz potrzeb.
Zaierzam "upolowac" egzemplarz kupiony w salonie w Polsce od pierwszego prywatnego wlasciciela a przed zakupem sprawdzic samochod w ASO. Mam na to czas i duzo cierpliwosci, samochod musze kupic zanim spadnie snieg i szlag trafi komunikacje miejska ktora sie obecnie poruszam - takze czasu mam sporo ;)
Mysle, ze bede nim robil troche ponad 20.000km rocznie.
I tu do was pytanie drodzy forumowicze: zakladajac, ze uda mi sie kupic zadbany egzemplarz, to z jakim przebiegiem mniej wiecej nalezy szukac takiego autka zeby posluzylo kilka lat w miare bezawaryjnie?? Czy mozna kupic z przebiegiem okolo 150.000km spokojnie jezeli autko bylo na czas serwisowane i zadbane czy raczej nalezy szukac takiego z przebiegiem ponizej/okolo 100.000km?? Zakladam oczywiscie, ze przebieg bedzie udokumentowany i sprawdzony przeze mnie w ASO.
Z gory dziekuje za wszelkie informacje dotyczace tego autka i pozdrawiam!
lewymokiem
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice

19 Wrz 2009, 01:19

Kolego powiem Ci tak jak dla mnie wystarczy Ci Deawoo Lanos autko jest ekonomiczne i zarazem w miarę żwawe eksploatacja ( części zamienne ogólna dostępne). Tak że ja na twoim miejscu kupił bym sobie Lanosika i później uzbierał na jakiś fajny wozik :wink: Tutaj masz pare przykładów tego Lanosa. Takim Lanosem powinieneś długo pośmigać jeśli będziesz dbał o niego.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł] ( Lekki Tuning)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
vw
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Skoda Octavia RS
Skrzynia biegów: Manualna

19 Wrz 2009, 09:51

vw nie przesadzasz, ktoś pyta o auta 2004+ za 20tys. a Ty dajesz Lanosy z 2001 za 8tys, trolujesz
Lukxxx
Początkujący

Miejscowość: Lublin

19 Wrz 2009, 10:01

No dokładnie, poza tym Lanosa kupisz dużo taniej :P
Corsa - spoko. Możesz poszukać też Fiesty MK6, Golfa IV, Punto II po face liftingu, Ibize III :)
Helly
Początkujący

Miejscowość: Kraków

19 Wrz 2009, 10:21

Generalnie z tematem jakie auto kupic poradzilem sobie sam, wybór padł na corse z wielu względów: spalanie, względna bezawaryjność, stosunkowo młode auto za pieniądze które mam, w miare duzy wybór krajowych pewnych egzemplarzy, niezly wyglad itd...
Na samochod chce wydac 20000, wybaczcie ale zagazowany lanos mnie nie ineteresuje :D
Moje pytanie dotyczy przebiegu, z jakim przebiegiem szukac zeby bylo dobrze ;)
lewymokiem
Nowicjusz

19 Wrz 2009, 10:42

Poczytaj trochę o tych silnikach. Ostatnio spotkałem się z opinią, że nowe relatywnie mocne niskopojemnościowe diesle są strasznie wyżyłowane i przez to mniej żywotne, od starszych diesli. Tyle, że przez mniej żywotne ma się tu raczej na myśli 350-400k km zamiast 700k-1mln km. Nie wiem ile w tym prawdy.

Ogólnie na przebieg w dieslu patrzyłbym mniej niż w benzynie, wiadomo że dieslem jeździ się więcej, wszystko do 150k-200k km to normalne przebiegi dla 5 letniego diesla. Wiadomo im mniejszy przebieg tym fajniej, ale bardziej zwracałbym uwagę na stan techniczny jako taki (przedzakupowy przegląd u mechanika to podstawa! I daje bardzo dobrą podstawę do zbicia ceny. U mnie za 130zł kompleksowego przeglądu, zbiłem cenę o dodatkowy 1000zł).
Lukxxx
Początkujący

Miejscowość: Lublin
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Concept Study CS1 2002
    Koncepcyjne BMW Concept Study CS1 przedstawia wizję przyszłego "niewielkiego" modelu BMW. Elementem determinującym styl tego czteromiejscowego studyjnego kabrioletu jest swoista więź tworzona przez eleganckie i lekkie nadwozie ...
    Renault EZ-ULTIMO to samochód autonomiczny
    Warszawa posłużyła jako sceneria do dla filmu promocyjnego oraz realizacji sesji zdjęciowej najnowszego samochodu autonomicznego Renault EZ-ULTIMO, oficjalnie pokazanego po raz pierwszy na Salonie Samochodowym w Paryżu. W ...

19 Wrz 2009, 11:23

Lukxxx dzieki za rzetelna odpowiedz!
Autkiem nie zrobie raczej wiecej km niz okolo 150000 wiec luz.
Oczywiscie wizyta u mechanika to podstawa i na 100% taka sie odbedzie.
Pozdrawiam!
lewymokiem
Nowicjusz

19 Wrz 2009, 22:58

Albo weź mechanika ze sobą ^^ Ja kupując autko miałem o tyle dobrze, że ojciec mechanik :D
Helly
Początkujący

20 Wrz 2009, 14:04

Nie prawym okiem, celujesz w dobry samochód z udanymi silnikami Diesla ale?!Najbardziej polecanymi są te Corsy,które napędzane są silnikami 1.7DI lub 1.7DTI,napędzane są motorami o tradycyjnych układach wtryskowych(bez common rail),palą tylko mikroskopijne ilości paliwa więcej a nie są tak wrażliwe na jakość paliwa i nie są tak delikatne :!:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

20 Wrz 2009, 23:21

I nie zapewniają takich osiągów oraz są głośniejsze ;)
Helly
Początkujący

21 Wrz 2009, 21:22

Porównamy,porównamy! 1.3 CDTi moc 70 KM/1.7 DTi 75KM,predkość max 165/170 km/h,przyśpieszenie 14.5/13.5,spalanie 5.7/3.8/4.5-1.7 DTi 5.8/4.1/4.7 :wink:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

21 Wrz 2009, 23:01

Helly napisał(a):I (...) są głośniejsze ;)

Tylko, żeby to zauważyć trzeba podróżować w komorze silnika...
Co do samej CC to przyjemne autko i w zasadzie bezawaryjne auto.
Wadą fabryczną były padający wybierak lewarka skrzyni biegów (ale to zostało poprawione w bodaj 2003 r. więc Ciebie nie dotyczy) i niestykająca kostka w tablicy zegarów (w trakcie jazdy opadają Ci wskaźniki i nie działają kontrolki a gdy przytrafi się to na postoju to nie idzie auta odpalić - doraźnym rozwiązaniem tej dolegliwości jest uderzenie od góry pięścią w zegary ;) )
Uważaj tylko na elki bo dużo tych aut jest po szkołach jazdy (np z kuj-pom - do niedawna WORD w Bydgoszczy egzaminował na Corsach i wszystkie L w mieście to były CC a teraz poszły do ludzi).
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2013

22 Wrz 2009, 07:33

Ja bym szukał jednak z 1,7 DTI lub CDTI. Po prostu 1,3 ma sporą turbodziurę....Jezdziłem taką Corsą i miałem też okazję jechać Punto z tym silnikiem(1,3 to konstrukcja od Fiata) i w obu autach tak samo to irytowało. :smile:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback

22 Wrz 2009, 10:57

Tylko, żeby to zauważyć trzeba podróżować w komorze silnika...

widać, że nie miałeś nigdy do czynienia z tymi silnikami ;)
Helly
Początkujący

22 Wrz 2009, 21:32

Dziekuje wszystkim za odpowiedzi, utwierdziliscie mnie w wyborze i z tego sie ciesze!
Co do eLek to sam sie uczylem i zdawalem prawko na takiej corsie, ale to byly wszystko benzynowe, przynajmniej tu w Katowicach.
Ogladam wszystkie diesle ale tych 1.3 jest znacznie wiecej a i tak znalezc fajna prywatna oferte nie bedzie latwo ;) No i bedzie to CDTI z uwagi na rocznik ktory mnie interesuje.
Dzwonilem juz do ASO Opla w Katowicach i za 250pln bardzo dokladnie sprawdzaja samochod lacznie z pomiarem grubosci lakieru. Za jakis tydzien zaczynam intensywne poszukiwania.
lewymokiem
Nowicjusz