Opel Corsa B 1.2 eco- stukanie w silniku

17 Kwi 2017, 12:49

Witam,mam problem z autkiem. Mechanicy nic konkretnego nie mówią,tylko,że to drogie, lepiej sobie inne autko kupić. Więc Was proszę o pomoc... Jak odpalam autko,zimny silnik, stuki są delikatne... Po rozgrzaniu silnika jest już bardziej słychać ten stuk. Autko normalnie ma moc,obroty silnika nie skaczą. Co to może być? Mam filmik zrobiony,po rozgrzaniu silnika,znajduje się pod tym linkiem

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Wiecie jak mechanicy widzą dziewczynę,nie znającą się na niczym ... To I cena za niewiadomo co,wynosi ponad 2tys zł. Pomóżcie
SandraEn
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 11 2008
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Corsa B
Silnik: 1.2 65KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

17 Kwi 2017, 16:04

Jaki silnik ma przebieg? Czy wiesz na jakim oleju jeździsz i co ile km jest wymieniany?

Z tego co piszesz mechanicy zdiagnozowali usterkę ale nie powiedzieli ci co to jest tylko podali koszt naprawy?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna

17 Kwi 2017, 17:04

Mechanicy posluchali I ponoć to jest drogie .. Ale co to, mówią, że I tak się nie znam :) - a ja nie wiem czy nie zostane po prostu naciągnięta. Autko kupiłam w styczniu,olej wymieniony na elfa 10w40,bo nie wiem co miał przed zakupem. Przebieg 230 ...
SandraEn
Nowicjusz

18 Kwi 2017, 11:02

SandraEn napisał(a):Mechanicy posluchali I ponoć to jest drogie .. Ale co to, mówią, że I tak się nie znam :) - a ja nie wiem czy nie zostane po prostu naciągnięta.
Dlatego nie ważne czy się znasz czy nie. Powinni powiedzieć co ich zdaniem w tym przypadku jest przyczyną problemu.

Tu trzeba by zacząć od sprawdzenia zaworów czy czasem to stukanie nie pochodzi od np. popychaczy. Koszt sprawdzenia nie powinien przekroczyć 70-100zł.
Piszesz też że po rozgrzaniu ten dźwięk jest bardziej słyszalny więc to też może wskazywać na stukanie panewki na wale korbowym co jest droższą naprawą i być może na to postawiona została diagnoza mechaników.

Przysłuchaj się czy ten dźwięk dochodzi bardziej z góry silnika czy z dołu?

Cena którą podali ci mechanicy to chyba kompleksowy remont całego tego silnika. Dlatego warto wyciągać informację o tym co dokładnie jest do zrobienia nawet jak się na tym nie znamy.

Jeszcze jedno pytanie, czy to stukanie było od samego początku jak kupiłaś auto?
Kacper
Forumowicz VIP

18 Kwi 2017, 19:09

Ja go kupiłam w styczniu .. I tak od początku ... To nie jest autko za nie wiadomo ile pieniedzy, ale jakbym wiedziala,że to silnik, to bymnie wzieła. A tak,co tu zrobic.

Dzwięk slyszę z góry, gdzieś z góry. Tak mi się wydaje.

Jaka mOże byc ròżnica miedzy popychaczami a panewka?
SandraEn
Nowicjusz

19 Kwi 2017, 10:37

SandraEn napisał(a):Jaka mOże byc ròżnica miedzy popychaczami a panewka?
A taka że przy panewkach chyba nie opłaca się naprawiać i taniej wyjdzie kupić cały silnik w rozsądnym stanie i z mniejszym przebiegiem.

Na twoim miejscu podjechałbym do warsztatu na diagnozę niech sprawdzą i posłuchają dokładnie np. używając stetoskopu skąd ten dźwięk dochodzi, ewentualnie niech sprawdzą zawory i posłuchają wtryskiwaczy.

Na koniec poproś o przedstawienie gdzie jest dokładnie problem co trzeba zrobić i ile będzie to kosztowało. Wtedy będziesz wiedziała na czym stoisz i co dalej robić.
Kacper
Forumowicz VIP