Opel Kadet problem dotyczacy silnika 2.0 16V

29 Gru 2007, 17:29

witam.mam pytanie.kolega ma kadeta z silnikiem 2.0 16V typ C20XE wersja 150 KM.jezdził sobie do pewnego czasu az pewnego dnia.odpalił i chodził na wolnych obrotach a po chwili coś zaczeło stukać w końcu hukneło i silnik zgasł.okazało sie że ścieło klin na wale.i moje pytanie.czy na wolnych obrotach tylko pogieło zawory czy raczej coś mogło stać sie z głowica?słyszałem o przypadkach ze po takiej awarii silniki chodzą nadal.planujemy zdjąć głowice i zajrzeć co sie uszkodziło.na co zwrócić szczególną uwage?czy podczas tego zdarzenia może skrzywić sie wał lub korbowody?
chicken19
Zaawansowany

• 29 Gru 2007, 20:32

Należy dojść dlaczego ścieło klin na wale.Podejrzewam że było za niskie ciśnienie oleju i przytarł się wałek rozrządu.Nie pamiętam czy w tej głowicy montowano zaworek w kanale olejowym ale warto to sprawdzić.W silniku benzynowym taka awaria jest mniej drastyczna niż w dieslu.Wałki rozrządu potrafią się zacierać po planowaniu głowicy a nawet pęknąć.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

30 Gru 2007, 12:47

a w jaki sposób sprawdzić te wałki?czy np pokręcic nimi i sprawdzić czy dają sie swobodnie przekręcać?a klin mógł poprostu ściąć sie dlatego ze był ze słabego materiału lub obluzowało sie koło pasowe?jak okaze sie ze np są tylko pogięte zawory to jak ocenić czy głowica nadaje sie do uzytku?i ponawiam pytanie odnośnie pogięcia wału lub korbowodów.jest to mozliwe?
    chicken19
    Zaawansowany

30 Gru 2007, 14:29

Trzeba oznaczyć i odkręcić stopki od wałkow rozrządu.Zatarte łożysko ślizgowe łatwo poznać.Tam gdzie zawor jest pogięty należy wymienić hydroszklankę i sprawdzić prowadnicę.Należy też sprawdzić pompę wodną.Trzeba ustalić przyczynę awarii.Wał korbowy jest dość mocny.Najpierw ściągnij pokrywę zaworow i zobacz co tu się stało.Pasek rozrządu musisz kupić nowy.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

30 Gru 2007, 19:25

ok.dzieki.posprawdzamy.a jeszcze zapytam o korbowód czy jest ryzyko że sie zgiął?
    chicken19
    Zaawansowany

02 Lis 2009, 18:30

Witam mam zapytanie mam kadeta 1.6 a chce tam włożyc jednostkę 2.0 16v czy pędzie pasowało do karoseri i inny podzespołów
    Gomez
    Gomez12345
    Nowicjusz

Miejscowość: Mosina
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Warsaw Moto Show 2015
      Po oficjalnym otwarciu targów przez organizatorów, odbyła się konferencja prasowa Arrinery, a następnie konferencje i warsztaty. Wieczorem podczas uroczystej gali miał miejsce finał siódmej edycji plebiscytu "Złotej Kierownicy". ...
      Mobilność elektryczna w BMW Group ma już 40 lat
      Pod koniec 1975 eksperymentalny pojazd zbudowany w oparciu o BMW LS oraz wyposażony w nowe akumulatory oraz nowy silnik elektryczny zaczął przynosić pierwsze rezultaty. Następnie, w roku 1980, zapoczątkowany został projekt ...