Opłata Recyklingowa

11 Mar 2010, 09:48

Witam serdecznie, niech ktoś mi powie jak to teraz jest, słyszałem że Trybunał Europejski orzekł, że Polska ma nie pobierać opłat recyklingowych za auta. OK nie chodzi mi teraz o staranie się o zwrot tych wszystkich opłat ( z 3 tysiące by było do zwrotu) ale o to czy wykłucać się z wydziałem komunikacji, że nie można pobierać opłat. Wczoraj byłem się dowiedzieć co i jak a oni do mnie że pobierają opłaty, więc moje zdziwienie duże i mówię że Trybunał tak i siak bla bla bla... a oni, jeżeli Pan nie chce to proszę iść do sądu a my pobieramy dalej. Co w tym przypadku robić ? :evil: Czy my jako kraj na prawde jesteśmy tak zachłanni ? i nie zdajemy sobie ryzyka z tego wszystkiego co na nas ciąży ? Nie chce być świadkiem jak się nam do dupy dopierniczy UE i tylko patrzeć aż stołki zaczną latać u nas w rządzie :/
Pozdrawiam
Dzimi
Dzimi
Początkujący

Miejscowość: Krosno Odrzańskie

23 Mar 2010, 13:43

Witam
Ponawiam pytanie trzeba opłacić ten recykling czy nie ??
bass308
Nowicjusz

Miejscowość: Osw

23 Mar 2010, 20:37

Oczywiście że trzeba. To co się zmieniło w tej sprawie to to że oświadczenia o zapłaceniu recyklingu mogą dać tylko Ci którzy wydają Karte Pojazdu. Pozostali płaca 500 zł na Narodowy Fundusz Ochrony Srodowiska. A w komunikacji się o takie sprawy "nie wykłócaj" bo w urzędzie kierują sie ustawą prawo o ruchu drogowym i tam jest jak byk ze musi byc oplata.

Więcej na:
Opłata recyklingowa - kto płaci?
Opłata recyklingowa
kropka1
Początkujący

24 Mar 2010, 00:32

A kto ma opłacić ten recykling ten co sprowadził samochód czy ten co kupił??. No i jeszcze jedno pytanie oplata recyklingowa była na jakiś czas wycofana ja kopiłem auto 11.03.2010a ustawa weszła w życie 12.03.2010 mam 30 dni na przerejestrowanie i co wtedy z ta oplata??
bass308
Nowicjusz

Miejscowość: Osw

24 Mar 2010, 00:47

bass308 napisał(a):A kto ma opłacić ten recykling ten co sprowadził samochód czy ten co kupił??.

Ten co rejestruje w WK.... :sad:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

24 Mar 2010, 09:42

Opłata recyklingowa obowiazuje od 2006 roku i nawet na jeden dzień nie była wycofana. Przepis mówi że opłate wnosi ten który sprowadziła pojazd (np komis) ale niestety w rzeczywistości to faktycznie płaci dopiero ten co rejestruje
kropka1
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ograniczenie prędkości na niemieckich autostradach
    Niemcy nasi bliscy sąsiedzi za zachodnią granicą rozważają wprowadzenie ograniczenia prędkości na wszystkich autostradach. Do tej pory jeżeli znaki nie mówiły inaczej takie ograniczenie nie obowiązywało. Tu jednak ...

30 Maj 2010, 18:44

Witam, w lipcu sprowadzam samochod, wiec chce wiedziec czy oplata recyklingowa zostala juz zniesiona calkowicie? Od 1 czerwca (tak slyszalem) mialo to obowiazywac, a jak jest na prawde?
kylo100
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

30 Maj 2010, 19:32

kylo100 napisał(a): czy oplata recyklingowa zostala juz zniesiona calkowicie?

Jak na razie to obowiązuje i nie widac końca zeby miala zostac zniesiona.. :!: :!:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

30 Maj 2010, 20:19

Migi60 napisał(a):
kylo100 napisał(a): czy oplata recyklingowa zostala juz zniesiona calkowicie?

Jak na razie to obowiązuje i nie widac końca zeby miala zostac zniesiona.. :!: :!:

Przeciez ludzie sprawy zakladaja o zwrot pieniedzy. Bo oplata recyklingowa jest niezgodna z prawem. Wiec jak moze obowiazywac? Polska to chory kraj!!
kylo100
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

30 Maj 2010, 21:50

kylo100 napisał(a):Wiec jak moze obowiazywac? Polska to chory kraj!!

Dla mnie to mówisz.Ja juz zyje w tym kraju prawie 6..dziesiąt lat to mogę cos tez
na ten temat powiedziec... :!: :!: :sad:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

02 Cze 2010, 09:38

opłata jest zgoda z prawem polskim oczywiście - jest na ustawa, rozporządzenia...
Zawsze ktoś się może sądzić ale dopóki nie zmienią przepisów to trzeba płacić bo jest tak napisane i nie ma innej opcji.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

27 Paź 2010, 20:06

Migi60 napisał(a):
bass308 napisał(a):A kto ma opłacić ten recykling ten co sprowadził samochód czy ten co kupił??.

Ten co rejestruje w WK.... :sad:

Niestety dzis bolesnie sie przekonalem, ze ten co sprowadzil auto.
Przynajmniej tak powinno byc na dowodzie wplaty. :sad:
Musze teraz wplacic jeszcze raz 500zlociszy a potem pisac o wycofanie poprzednich :)
Wie ktos jak szybko oddaja?
kuchta
Nowicjusz

Miejscowość: 3miasto

02 Lis 2010, 22:45

NFOŚiGW oddaje w czasie minimum miesiąc

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.