Opony całoroczne r16 czy r17

14 Wrz 2020, 13:38

Witam,

chciałbym kupić opony całoroczne do Passata B6 Variant 2.0 TDI (tutaj chyba biorę pod uwagę 205/55/16 bądź 225/45/17). Niestety moja wiedza na ten temat jest w zasadzie zerowa prócz tego co zdążyłem przeczytać w internetach, ale tam też opinie potrafią się wzajemnie wykluczać.
Garść informacji:
- Przebiegi 6-7 tyś rocznie
- Głównie trasy (100-150km) w stylu 130-140km/h i tempomat.
- Jazdy po mieście sporadyczne
- woj. Mazowieckie
- w góry raczej przez kolejne lata jak się zdarzy wyjechać to max 1-2 razy
- więcej z tych przebiegów robione jest latem

Mam komplet felg 17" (wraz z kołem zapasowym na którym zamierzam wymienić oponę bo ma 12 lat i raczej niewiele to już daje).
Felg 16" mam 4 sztuki i tutaj pewnie musiałbym dokupić.

Co wybrać? Opony 16" (dokupić jedną felgę) czy 17"? Jakiego producenta? (generalnie nie mam problemu z tym by dopłacić nawet do opon premium jeśli da to spokój, bezproblemowość i bezpieczeństwo). Czy ma sens kupno opon 17" przy takim użytkowaniu czy właściwości tej opony nigdy nie zostaną użyte?

Większość testów podaje Michelin Cross Climate +, ale czy przy takich przebiegach to zakup ekonomicznie sensowny? Czy lepiej sięgnąć po opony z średniej półki w stylu Fulda, Hankook itp.
umothi
Nowicjusz

Auto: Nie mam

14 Wrz 2020, 14:18

umothi napisał(a):Felg 16" mam 4 sztuki i tutaj pewnie musiałbym dokupić.
Nie potrzebujesz kupować kolejnej felgi na zapasz 16". Tu wystarczy dojazdówka która będzie znacznie tańsza i możesz ja wykorzystać zarówno przy 17" jak i przy 16" felgach. A tak naprawdę tą 17" z zapasu możesz wykorzystać jako dojazdówkę na dojechanie do warsztatu wulkanizacyjnego również przy innych felgach 16" z oponami o których wspomniałeś. Średnica kół jest praktycznie identyczna więc nie powinno być problemu.

Teraz odnośnie samych opon. Na pewno większy komfort jazdy będzie na 16" kołach i spalanie powinno być nieznacznie mniejsze (różnicy możesz nie zauważyć). Jednak samochód na felgach 17" będzie wyglądał znacznie lepiej.

umothi napisał(a):Większość testów podaje Michelin Cross Climate +, ale czy przy takich przebiegach to zakup ekonomicznie sensowny?
To bardzo dobre opony i pamiętaj, że kupując komplet opon całorocznych trzeba zawsze celować w możliwie najlepsze bo one mają służyć nam przez cały rok więc muszą być dobre i sprawdzone.

Jeżeli chodzi o opony całoroczne to ja jeszcze polecam z segmentu premium Nokian WeatherProof i Bridgestone Weather Control A005, a z segmentu średniego Uniroyal AllSeasonExpert 2.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowy Actros a’la Swanski - "Truck & Art"
    Nowy Actros jest znany nie tylko ze swoich osiągów i niskiego spalania, ale również z drapieżnego wyglądu i nowoczesnego designu. Paweł "Swanski" Kozłowski postanowił dodatkowo podkreślić te cechy pojazdu, ozdabiając ...