14 Lis 2007, 09:27
Patryk - Swift - już wytłumaczyłem sprawę opon całorocznych - w Polsce takich opon się nie powinno używać.W naszych warunkach pogodowych powinny być opony zimowe i letnie.Jak już pisałem opony całoroczne nie nadają się na nasz klimat.Jak piszą o nich sami producenci i jak ja pisałem - są to opony lepsze niż letnie zimą i lepsze niż zimowe latem.Czyli są gorsze od zimowych i gorsze od letnich.Są one dobre jeżeli jeździ się na nich po podłożu mokrym lub suchym.Ale nie po zaśnieżonych i olodzonych drogach.No i pozostaje kwestia tego,że jak będziesz uczestnikiem wypadku,to technik policyjny w czasię oględzin pierwsze co,to spojrzy na opony.I mimo,że nie ma przepisu,że w zimie nalezy jeździć na oponach zimowych,możesz być współwinnym,nawet jeżeli wypadek zdarzył się nie z twojej winy.A jeszcze jak będą w tym wypadku ofiaryw ludziach,to już nie wspomnę.
Pozatym nie rozumiem,dlaczego ludzie uważają,że kupując opony całoroczne,zaoszczędzaja?Każda opona,czy letnia czy zimowa,czy nawet całoroczna traci swoje wartości po pięciu latach.Kupując całoroczne,za 5 lat trzeba kupić nowe,bez względu na to,jaki jest stan bieżnika.A kupując letnie i zimowe masz spokój na 10 lat i przedewszystkim spokojne sumienie,że jak bedziesz uczestnikiem jakiegoś wypadku lub stłuczki,to przynajmniej nie będzie cię gryzło,że może jakbyś zamiast tych całorocznych opon miał zimówki,to by cię to nie spotkało.Ale są ludzie niestety,którzy uważają,że w zimie moga jeździć nawet na oponach letnich,bo np. mają one dopiro 2 lata,prawie nówka bieznik i jak wyjeżdżają raz w tygoniu do kościoła,to się nic nie stanie.I takich ludzi nalezy tępic,bo dzięki nim możemy stracić życie.To samo tyczy się opon całorocznych - nie dają one tych samych warunków bezpieczeństwa,co opony typowo zimowe w zimie lub typowo letnie w lecie.
Dlatego napisałem,że opon całorocznych nie ma,choć raczej powinienem napisać,że nie powinno się ich stosowac.
Ale są kierowcy i "kierowcy",którzy życie innych uczestników dróg mają w d...e i uważają,że "jakoś to będzie".Nie ma większej głupoty.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...