Ostry wałek a niskie obroty

11 Gru 2017, 22:28

Siemka, ostatnio czytałam rekreacyjnie o ostrych wałkach rozrządu i wszystko jest dla mnie jasne, oprócz jednego. Dlaczego w tej normalnej, codziennej jeździe ostry wałek na niskich obrotach pracuje nierówno. Jaka jest tego przyczyna? Z góry dziękuję. :)
maja95
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: Nie mam

20 Gru 2017, 13:55

maja95 napisał(a):Dlaczego w tej normalnej, codziennej jeździe ostry wałek na niskich obrotach pracuje nierówno. Jaka jest tego przyczyna?
przyczyna jest taka że ostre wałki mają za zadanie otwierać zawory szerzej i mocniej po to aby cylindry napełniały się szybciej i wiekszą ilością, nie daje rady przepalić całej ilości mieszanki na wolnych obrotach i dlatego chodzi jak chodzi. Im wałek bardziej ztuningowany tym wiekszy przyrost przy wyższych obrotach a gorsza praca silnika na wolnych obrotach dlatego miedzy innymi rajdówki nie mają wolych obrotów tylko pracują na wyższych (strzelam około 2 tyś).
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Crossover Mitsubishi ASX po face liftingu
    W polskich salonach spod znaku Trzech Diamentów zadebiutował właśnie znany i ceniony przez klientów crossover Mitsubishi ASX po face liftingu. W odświeżonym Mitsubishi ASX 2013 unowocześniono przód, tył ...
    Odpowiednia prędkość - co to właściwie znczy?
    Niedostosowanie prędkości do warunków ruchu jest najczęstszą przyczyną wypadków drogowych ze skutkiem śmiertelnym z winy kierujących. Wielu kierowców uznaje, że odpowiednia prędkość to taka, którą ...