Oświadczenie sprawcy kolizji

19 Paź 2010, 10:33

Witam!

Ostatnio na skrzyżowaniu w tył auta mojego kolegi uderzyła jakaś babka nissanem micra. Wysiedliśmy z auta, podchodzimy do szlochającej kobiety, a ta mówi żeby nie wzywać policji tylko że napisze oświadczenie sprawcy kolizji. Mój kolega spytał jej czy ma gotowy druk, powiedziała, że nie i że napisze odręcznie, na co kolega się nie zgodził, argumentując, że często ubezpieczyciele odrzucają wnioski napisane odręcznie i wezwał policję.

Pomyślałem, że teraz taka pogoda i warto by mieć takie oświadczenie "na wszelki wypadek"
Znalazłem coś takiego tutaj:

Orzeczenie sprawcy kolizji

Wspólne oświadczenie o zdarzeniu drogowym

Jest tutaj orzeczenie sprawcy kolizji i wspólne orzeczenie o zdarzeniu drogowym

Czy waszym zdaniem takie dokumenty są poprawne?
Ostatnio edytowany przez mass221, 19 Paź 2010, 21:24, edytowano w sumie 1 raz
mass221
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

21 Paź 2010, 12:34

mass221 napisał(a):często ubezpieczyciele odrzucają wnioski napisane odręcznie

Nigdy nic takiego mi się nie zdarzyło. W erze telefonów komórkowych z aparatami dobrze jest zrobić fotki, tak żeby było mniej więcej widać co i jak oraz numery rejestracyjne i wszystko.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

22 Paź 2010, 20:49

mass221 napisał(a): często ubezpieczyciele odrzucają wnioski napisane odręcznie i wezwał policję.

Też nie miałem z takim czymś do czynienia. Natomiast posiadanie wniosku jest o tyle poręczne, że są tam wymienione wszystkie okoliczności wypadku i "namiary" sprawcy, a są to rzeczy które można łatwo przeoczyć jeśli jest się tuż po stłuczce.
GB
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

22 Paź 2010, 22:42

tak czy siak najlepiej wezwać policję.
ryba1977
ryba1977
Aktywny

Miejscowość: poznań

24 Paź 2010, 15:53

Zwykle każdy ubezpieczyciel dajac polisę OC daje takie oświadczenie i wystarczy je tylko wypełnić. Można je też napisac odręcznie. Oczywiście warto zrobić fotki i to w taki sposób, żeby było widać tablice rejestracyjne . Policji nie trzeba wzywać jeżeli nie ma rannych ani ofiar. Można również zadzwonić z miejsca zdarzenia do ubezpieczyciela i zapytać co zrobić.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

22 Mar 2017, 20:08

Jeśli towarzystwo zaniży odszkodowanie zawsze można napisać odwołanie od decyzji.
autokult
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 19 01 1972
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: Audi A4
Silnik: 2,0
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

07 Lip 2025, 20:20

Nie zawsze trzeba wzywać policję do kolizji drogowej. W sytuacjach, gdzie nie ma rannych, a uczestnicy są zgodni co do winy, wystarczy spisanie oświadczenia sprawcy kolizji drogowej. Taki dokument powinien zawierać dane obu kierowców, numery rejestracyjne pojazdów, opis zdarzenia oraz szkody. Warto mieć przy sobie gotowy formularz lub skorzystać z wersji online, co znacznie ułatwia załatwienie formalności na miejscu zdarzenia.
yogin
Nowicjusz

20 Sie 2025, 17:28

ja zawszę w razie co wożę ze sobą wzór oświadczenia
budixza9
Nowicjusz