Oszczędna :-) terenówka ?

23 Wrz 2009, 07:41

Dzięki , parcie :lol: ( jak to pisze Pocieszny) mam raczej na trwałość i oszczędność w spalaniu. Jeśli mylslę o Pajero 2,5 td i 2,8 td , Vitce 1,9 oraz Hiluxie 2,4 ( bo od początku ciągle te właśnie auta brałem pod uwagę ) ; to który z nich byłby najbardziej oszczędny a który niezawodny? Przypomnę tylko że nie szukam auta w naprawdę ciężki teren.
adrianek-32
Nowicjusz

Miejscowość: uk

23 Wrz 2009, 07:55

wszystkie są porównywalne
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

23 Wrz 2009, 08:04

Karson napisał(a):wszystkie są porównywalne
dokladnie
należy wsiąść pojeździć i wybrać najwygodniejszego*, najbardziej podobającego się*, najzdrowszego technicznie* różnice w spalaniu i cenie części nie są astronomiczne :wink:

potem założyć 2 konto na naprawy i modyfikacje :mrgreen: zapytać o cokolwiek na forum, dostać 7 różnych odpowiedzi, wybrać najlepszą naszym zdaniem, a potem realizować pomnik*/marzenia* :mrgreen:

*niepotrzebne skreślić :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

23 Wrz 2009, 08:07

pocieszny napisał(a):należy wsiąść pojeździć i wybrać najwygodniejszego, najbardziej podobającego się, najzdrowszego technicznie

o to to.. święte słowa :wink:

osobiście to chyba z tej listy wybrałbym długiego pajero 2.8 :mrgreen:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

23 Wrz 2009, 15:29

Czyli jeśli wyboru któregoś z wyżej podanych aut , dokonam na podstawie tego który mi się wyłącznie wizualnie podoba , to nie będzie zle. Dobrze myślę ? :???:
adrianek-32
Nowicjusz

23 Wrz 2009, 18:40

mniej więcej :mrgreen:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik V35A-FTS
    Silnik V35A-FTS można nazwać nowością w ofercie Lexusa. Japończycy pokazali ten motor w 2017 roku i jak na razie trafił pod maskę tylko jednego modelu – aktualnego Lexusa LS 500. Jednostka ma 6 cylindrów w układzie ...

23 Wrz 2009, 19:26

No to będzie 4runner :grin: , tylko że większość jest w automacie , wolałbym manual. Jest też chyba różnica w spalaniu prawda ?
adrianek-32
Nowicjusz

23 Wrz 2009, 20:11

adrianek-32 napisał(a):No to będzie 4runner :grin: , tylko że większość jest w automacie , wolałbym manual. Jest też chyba różnica w spalaniu prawda ?

wsiądź i pojeździj wszystkimi :!: :!: :!:
zobaczysz że zdanie może się bardzo szybko zmieniać :wink:
i ostatnia sprawa pamiętaj że na wyglądzie się nie jeździ :mrgreen: blacha jest tańsza w robocie niż mechanika :wink: sprawdzaj ramę i mechanike :!: na blacharce zbijaj cene :wink:
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

24 Wrz 2009, 10:23

Karson napisał(a):Musisz też pamiętać, że części do toyki są wysokie, plusem jest niska awaryjność.

i nie wiem jak w Twoim mieście, bo u mnie i okolicach jeżeli chodzi o części do 4-Runerra to tylko gałkami przewracają :roll: o tak właśnie :mrgreen:

[ Dodano: Czw Wrz 24, 2009 11:27 ]
i w manualu będzie Ci bardzo ciężko dostać, co prawda da się bo mam takowego, ale tak jak mówie w Europie i w Stanach to białe kruki.

Lecz po dogłębnej analizie i zebraniu informacji automat fajniejszy jest :mrgreen:
Jeba* i się nie dać, a wyniki same przyjdą...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych/Wrocław

24 Wrz 2009, 18:19

Pocieszny napisał: i ostatnia sprawa pamiętaj że na wyglądzie się nie jeździ :mrgreen: blacha jest tańsza w robocie niż mechanika :wink: sprawdzaj ramę i mechanike :!: na blacharce zbijaj cene :wink:[/quote] Wiem Pocieszny , wiem :smile: , chodziło mi o to , że na podstawie wyglądu zdecyduję się dokonać wyboru nie konkretnego samochodu ale modelu z pośród którego właśnie znajdę coś dla siebie nie kierując się już wspomnianymi walorami zewnętrznymi.

[ Dodano: Czw Wrz 24, 2009 19:23 ]
Sorki nie potrafię wstawić poprawnie cytatu :oops:

[ Dodano: Czw Wrz 24, 2009 19:26 ]
Wezzyro , jaka jest różnica w spalaniu pomiędzy manualem a auto?
adrianek-32
Nowicjusz

24 Wrz 2009, 22:42

Jeśli chodzi o różnice spalnia między skrzynią biegów manualną a automatyczną to na przykładzie KIA SORENTO 2.5 CRDI moge stwierdzić ,że koledzy wykazują średnia dla manuala to 11,50l ON dla automatu , 10,00 l ON a gaz 16 l . Nie możemy rozgryść tego ,że automat mniej pali na trasie niż manual .
Stacja1
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Warszawa

26 Wrz 2009, 23:34

Jeżeli pytasz o róznicę między manualem to będą to góra jakieś 2 litry, mi w trasie mieszanej pali tak 17-19 litrów, więc łatwo wykalkulować ile będzie palił automat, tylko tak jak pisałem polecam, szczegołnie w teren :mrgreen:
Jeba* i się nie dać, a wyniki same przyjdą...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych/Wrocław

12 Mar 2025, 22:13

Zastanawiam się nad zakupem wyciągarki linowej do mojego auta terenowego. Trafiłem na ofertę https://terenowiec.pl/pl/530-wciagarki-linowe, ale nie jestem pewien, którą wybrać – zależy mi na solidnej jakości i niezawodności. Ktoś może polecić konkretny model? Jak sprawdzają się te z ich strony w terenie?
januszwit
Nowicjusz