Porada co wybrać 4x4

03 Lut 2025, 11:45

Witam wszytkich, jestem tutaj nowy.

Przymierzam sie do zakupu samochodu 4x4. Kategoria samochodowa jaka mnie interesuje, to jeep grand cherokee wj do 2005 roku 4.0/ jeep cherokee xj 4.0 albo suzuki grand vitara.
Oczywiście jestem otwarty na propozycje ponieważ nie posiadam wiedzy mechanika ani nie mam poprzednich doświadczen.
Ojciec zaraził mnie off roadem, i magią grand cherokee 5.7 z liftem 10".
Ja szukam 4x4 bardziej do wyjazdów wycieczkowych. Z tylu zamontować półki oraz miejsce na materac do spania. Taki 4x4 camping

Chciałabym zapytać:
-jakie jest realne spalanie w 4.0 benzyna
-czy suzuki grand vitara 2.4 benzyna nie bedzie podobnie spalac jak 4.0
-czy brac pod uwage silniki diesla (mam zle doświadczenia z dislami)
-na co zwrócić uwage przy zakupie
Kuisarat1990
Nowicjusz

03 Lut 2025, 14:34

Kuisarat1990 napisał(a):jakie jest realne spalanie w 4.0 benzyna
mój palił średnio 20l benzyny, w trasie przy 110 dało się zejść do 14 na oponach AT.
Ogólnie auto ciężkie stąd spalanie i w terenie też ma trudniej. Jest wiele napędów do wyboru , najlepszym jest quadra drive ale przy 4.0 bardzo ciężki do znalezienia. Czy rozważać diesla? Zależy, jeżeli już to tylko 2.7 od merca, spalanie średnie ok 10-12l ale często będzie lepiej wyposażony niż 4.0.
Xj mialem kilka ale wszystko lata ok 90r i zawsze diesel, ogólnie jak szukasz xj to już te z ostatnich roczników, są bardziej cywilizowane.
Suzuki GV to rozumiem że 3 gen masz na myśli.
Właściwości terenowe wystarczające do podróżowania po bezdrożach, ostatni suvo terenówka z reduktorem.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

03 Lut 2025, 14:59

Suzuki GV 2.4 VVT SZ5 5 drzwiowy. Wiadome Cherokee albo Grand Cherokee podoba mi sie wizualnie. Rozważam Suzuki GV i jeszcze Toyota Rav 4. Wolę benzyniaki bo mialem zbyt wiele przygód z turbinami wtryskami i dpf w każdym dizlu co miałem. 6 lat jezdze golfem V 1.6 fsi i żadnych przygód a do pracy dojeżdżałem nim przez 5 lat po 150km dziennie. Na dzień dzisiejszy golf ma 300 000km na liczniku i dalej smiga jak szalony.
Kuisarat1990
Nowicjusz

03 Lut 2025, 17:01

Kuisarat1990 napisał(a):jeszcze Toyota Rav 4.
nie warto, słabo jedzie sporo pali benzyny i dodatkowo oleju, właściwości terenowe słabe, tam już elektronika jest, jeżeli już to patrz na land cruisera 90tke lub 120tke w dieslu 3.0, bezpieczna opcja.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

03 Lut 2025, 17:18

Szukam dzisiaj cały dzień różnych opcji. Jeep cherokee z 2.7 nie ma ani jednej oferty.
Jesli chodzi o Suzuki Grand Vitara 2.4 to jest więcej ale szukam drugiej generacji.
Nie wspomniałem na początku, mieszkam w Anglii i tam rynek na takie off road jest trochę zawężony.
Tyle co wyczytałem że SGV gnije na potęgę.
Kuisarat1990
Nowicjusz

03 Lut 2025, 20:42

A jeep nie gnije? Też gnije i w dodatku nie ma reperaturek żadnych żeby coś ratować...
Chyba każda terenówka gnije.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SKODA Octavia - przemyślane rozwiązania
    SKODA Octavia to najważniejszy z modeli marki, który wciąż bije rekordy popularności i jest najchętniej kupowanym modelem od 2009 roku w Polsce. Debiut trzeciej generacji tego auta stanowi wielkie wydarzenie dla całej ...

03 Lut 2025, 21:37

Sorry ze tak spamuje ale chciałabym jeszcze zapytać co sądzisz o Freelander 2 2008 - 2012 z silnikiem benzyna 3.2 i6 oraz diesel 2.2 TD4. Nie wiem o co chodzi z oznaczeniem HST albo HSE.
Byłbym skłonny dokonać wyboru pomiędzy Freelander a Grand Vitara. Freelander bardziej mi sie podoba ale nie chce wejść w samochód z którym będę częściej u mechanika niż na wyjazdach
Kuisarat1990
Nowicjusz

03 Lut 2025, 22:08

O LR nie wiem nic, miałem kiedyś chrapkę na sporta lub vogue ale jakoś nie po drodze było także nie wszedłem w tą markę głębiej.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika