50 tys, 4x4, porada

03 Lis 2022, 23:19

Cześć wszystkim.

Tata szuka nowego, oszczędnego samochodu maksymalnie do 50 tys. zł. Codziennie robi trasę 50 km do pracy i z powrotem.
Wypatrzył sobie Hyundaia IX35 2.0 CRDI 184 KM 4x4 Premium. Osobiście boję się tylko spalania tego samochodu, bo raporty w internecie strasznie się wahają (od 6 do nawet 9l w trasie).

Czy ktoś z was miał lub ma styczność z tym autem i może coś o spalaniu powiedzieć? Rozumiem, że 184 KM musi swoje wypić, ale 9 l przy 90 km/h lub 14 przy 140 to wg mnie za dużo nawet jak na samochód o tej masie i bryle (o ile raporty i testy nie kłamią).

Może możecie polecić coś innego w tych pieniądzach? Nie musicie podsyłać aukcji, wystarczą modele samochodów :)

W aucie mile widziany byłby napęd AWD - mieszkamy w górzystym terenie, w zimie różnie bywa z odśnieżaniem drogi.
Nie zaszkodzi jak auto będzie trochę wyższe, żeby było do niego wygodniej wsiadać + musi to być Diesel (tata nie chce benzyny z LPG ;/)

Z góry dziękuję za waszą pomoc.
Pozdrawiam
Dean14
Początkujący

Zdjęcia: 3
Auto: -

04 Lis 2022, 09:04

raczej na każdego 4x4 trzeba liczyć ok 8l, też bierzcie pod uwagę to że lepiej kupić coś pewnego co spali więcej niż ekonomiczny co będzie stał w watsztatach.
polecam popatrzeć za
Toyotą Rav4
Ford kuga
z takich ekonomicznych to Nissan Qashqai.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

04 Lis 2022, 09:29

Dean14 napisał(a):o ile raporty i testy nie kłamią

No właśnie o ile nie kłamią a pewnie kłamią.

Jest tak jak Kao napisał trzeba liczyć średnią dla pewnych gabarytów i napędów.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

04 Lis 2022, 09:58

Tak właśnie myślałem.
A co do tego, że lepiej żeby więcej paliło a mniej stało u mechanika to się zgadzam :)

Popatrzymy jeszcze za innymi modelami, natomiast poniżej wklejam link do auta które znalazł tata.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Dean14
Początkujący

04 Lis 2022, 10:01

Dean14 napisał(a):(od 6 do nawet 9l w trasie)

Trasa trasie nierówna... U siebie mogę osiągnąć spokojnie 5 litrów, ale mogę także 7.5 litra ;)

9 litrów przy 90 km/h to przesada moim zdaniem przy takim aucie. Według spritmonitor średnio masz 8,3-8,6 litra i tyle bym zakładał. Na samą trasę nie masz co patrzeć, bo nikt tak nie jeździ przez 100% czasu.

Co do ogłoszenia, jak to od handlarza, nic tylko brać :ok: Musisz obejrzeć i sprawdzić na zdjęciach nic nie wyjdzie bo oni o to dbają. Samo auto ok.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

04 Lis 2022, 10:04

Nie wiem gdzie konkretnie ale tata kupił raport tego auta, i wg niego wszystko jest jak w opisie aukcji.

Jest w planach w tę sobotę jechać to auto obejrzeć (400 km :D)
Dean14
Początkujący

04 Lis 2022, 12:37

Raport ci stanu techinicznego nie oceni.
Zamiast jechać 400km ogarnijcie sobie jakieś autotesto czy coś. Cenowo wyjdzie na to samo co wycieczka a przynajmniej obejrzy to ktoś mający odpowiedni sprzęt i wiedzę a wy nie stracicie całego dnia
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

04 Lis 2022, 13:22

Nie wiem dlaczego poprzedni wpis został usunięty ale przed zakupami w Oleśnicy naprawdę dobrze sprawdź sobie auto i nie wybieraj raczej warsztatu czy SKP w pobliżu bo tam się wszyscy znają :ok: a jak już musisz sprawdzać w taki sposób to poproś o kwit.
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam

04 Lis 2022, 13:34

motozakup napisał(a):nie wybieraj raczej warsztatu czy SKP w pobliżu bo tam się wszyscy znają
No ale to normalne przy sprawdzaniu auta że nie jeździmy na najbliższą stację SKP lub na taką którą proponuje sprzedający :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

04 Lis 2022, 13:37

Rokiko - dla Ciebie i dla mnie jest to normalne :) ale uwierz mi ludzie podczas zakupu wpadają w amok i słyszą tylko to co chcą usłyszeć - jest coraz mniej takich sytuacji ale jednak się zdarzają. Dla wielu auto to zakup życia.
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam

06 Lis 2022, 12:52

motozakup napisał(a):Rokiko - dla Ciebie i dla mnie jest to normalne ale uwierz mi ludzie podczas zakupu wpadają w amok i słyszą tylko to co chcą usłyszeć - jest coraz mniej takich sytuacji ale jednak się zdarzają.

Dokładnie tak :ok: I ja raczej nie powiedziałbym, że jest coraz mniej takich sytuacji. Są cały czas. Mało tego, są i tacy, co wogóle nie jadą na SKP...
Co do spalania, to tak jak napisał kolega wyżej - trasa trasie nierówna. Do tego dochodzi sam styl jazdy. No i samochody 4x4 nie są raczej nie są raczej oszczędne. Pytanie jeszcze co autor ma na myśli pisząc 4x4 - czy napęd na dwie osie czy napęd na 4 koła. Bo to wielka różnica jest.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

06 Lis 2022, 18:22

Ostatecznie nie pojechaliśmy oglądać tego auta.
Przez napęd 4x4 mam na myśli dołączaną automatycznie tylną oś. Taki zimowy wspomagacz :)

Co do SKP to jadę zawsze, bo auto trzeba oglądnąć z każdej strony samemu :D.
Dean14
Początkujący