Witam wszystkich, również miałem przyjemność z panem Raul'em Towel. Sytuacja podobna: pracował w Polsce i jeździł Hondą Accord z 2004r, przeniósł się spowrotem do Anglii i chce auto sprzedać za 15000zł. Proponje transport auta z Anglii do Polski po przez agencję transortu wodnego Omsan Total ( omsantotal.com ). Wpłata depozytu na ich rachunek w wysokości połowy wartości przesyłki, przesyła mi tracking code, który wpisuje na ich stronie i wyświetlają pełne moje dane personalno-adrsowe,dokładna zawartość przesyłki- towar przygotowany, czeka na potw. przelewu i wyrusza, resztę wpłacam po otrzymaniu auta pod dom! Brzmiało to dosyć rzetelnie do momentu, kiedy przesłał mi skan swojego paszportu: identyczny jak u państwa z palcem w dolnej części, tylko człon nazwiska inny... o mały włos
[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]
Dodatkowo przestrzegam przed
Izabelą Wojciechowską i Tomaszem Piotrowskim z Głogowa, tak przybajmnie się określają w otomoto i w mailu. Chcieli mi sprzedać Aurisa z 2008r ze Szwecji, wysłali na skrzynkę umowę przedwstępną sprzedaży samochodu ( bardzo przekonująca ze wszystkimi ważnymi klauzulami ) z podpisem elektronicznym, ja odesłałem skan podpisanej przezemnie. Miałem wpłacić zaliczkę na podane konto w wysokości 10% wartości auta + 400-600zł za przywiezienie pod wskazany adres. Telefon w ogłoszeniu był, kontaktowałem się z panią kilka razy, uprzejma, miła. Mailowo również szybciutko odpisywała. Teraz ogłoszenie znikło, pani ma wyłączony telefon.
Dobrym sposobem na sprawdzenie takiego oszusta jest poproszenie znajomego i zadzwonienie i zapytanie się czy oferta jest aktualna po tym, jak juz wszystko uzgodnicie włącznie z przesłaniem wstepnej umowy. Jeżeli znajomemu również od razu zaproponuję przesłanie umowy przedwstępnej, to już wszystko wiecie.
Jeżeli ktoś wie, jak można takich ludzi "złapać" mając nr konta bankowego, nr telefonu, adres mailowy, skan dowodu osobistego ( prawdopodobnie będzie kradziony albo fałszywy ), to proszę o wpis, pozdrawiam