Oszust wyrejestrował auto na moje dane

18 Cze 2010, 15:24

Witam,
Mam duży problem. Dość dawno temu chciałem kupić malucha. Spisaliśmy umowę, podałem moje dane. Przejechałem się tym autem i stwierdziłem, że jednak jego nie kupię, po prostu nie dało się nim jechać. Wycofałem się z transakcji. Teraz dowiaduję się od Urzędu Skarbowego, że samochód, którego nie kupiłem jest moją własnością, tamten właściciel wyrejestrował go na moje dane i tak podejrzewam podrobił mój podpis. Muszę teraz zapłacić karę za zwłokę i nie opłacenie ubezpieczenia. Wszystko to będzie mnie kosztowało ok 2 000 zł. Jak mam z tego wybrnąć?? Czy jest możliwe znalezienie tego oszusta i podanie do sądu z powództwa cywilnego?? Wiem że z urzędem skarbowym nie dyskutuje się na te tematy więc i tak będę musiał zapłacić. Ale jak potem odzyskać te pieniądze??
sm76
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

18 Cze 2010, 19:04

sm76 napisał(a):Spisaliśmy umowę, podałem moje dane

Czyli podpisałes sam umowe kupna-sprzedazy... :?: :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

18 Cze 2010, 19:59

No właśnie - ważne jest, czy podpisałes umowę kupna-sprzedaży. Jeżeli nie, to zgłoś sprawę na policji - podrabianie podpisów jest karalne. Tak samo takie oszustwo, jakiego dopuścił się tamten gośc, również jest karalne.
Możesz ewentualnie wczesniej skontaktować się z tym gościem ( jeżeli masz jego dane ) i powiedzieć mu, że jeżeli nie wycofa tego, to zgłaszasz sprawę na policję. Może poskutkować.
A musisz zrobić to jak najszybciej, ponieważ jeżeli będzie jakiekolwiek przestępstwo tym samochodem, to w pierwzsej kolejności policja będzie podejrzewać ciebie i od ciebie będzie rządać wskazania ewentualnego sprawcy - obecnie jesteś właścicielem samochodu i w pełni za niego odpowieadasz - komu je porzyczasz itd.
Dlatego załatw tą sprawę jak najszybciej, to póxniej może być za późno.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

19 Cze 2010, 06:12

Nie podpisałem tej umowy. On nie miał mojego podpisu. Tylko że to się stało parę lat temu a dopiero teraz się o tym dowiedziałem. A danych tego gościa to nie znam. I nie wiem czy dam radę zdobyć.
sm76
Nowicjusz

19 Cze 2010, 09:27

Musisz iść w takim razie na policję i to zgłosić. Oni dostaną z WK tą umowę wg której kupiłeś autko i będziesz mógł sprawdzić podpis. Jeżeli okaże się sfałszowany, to policja bedzie prowadziła dalsze postępowanie z ustaleniem adresu sprzedawcy, o co nie będzie trudno - ten, co sprzedał ci samochód i podrobił podpis musiał podać swoje dane w WK, żeby mieć to autko na siebie wcześniej. Dane właściciela samochodu policja może też znaleśc po numerach rejestracyjnych. Tak więc nie będzie problemu z ustaleniem tożsamości tego oszusta.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

21 Cze 2010, 08:42

Dzięki za podpowiedzi. Zrobię tak jak piszecie, tylko mam nadzieję że nie będzie problemu z tym ,że to było kilka lat temu.
sm76
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Seat Ibiza 1,0 TSI o mocy 115 KM
    Seat Ibiza w wersji wyposażonej w silnik benzynowy o pojemności 1 litra ma moc 115 KM. Jego średnie spalanie w tym przypadku to około 4,7 l/100 km, a przyspieszenie 0-100 km/h zajmuje 9,3 sekundy. Na liście wyposażenia niewymagającego ...
    Maksymalna sprawność i osiągi w hybrydowym BMW 3
    Całkowicie elektryczny tryb jazdy dostępny do prędkości 75 km/h. Tryb jazdy wybiegiem z wyłączonym silnikiem spalinowym może być aktywowany do prędkości 160 km/h. Funkcja start-stop w wersji hybrydowej, przy klimatyzacji ...