Otulina wychodzi z tłumika

17 Sty 2010, 13:24

Witam, z tłumika przez rurę wydechową w Hondzie Civic r. 99 zaczął wychodzić mi szary ciągliwy materiał (to chyba otulina). Wyciągnąłem tyle, ile się swobodnie dało, nie ciągnąłem tego na siłę. W sprawie samochodów jestem kompletnym laikiem, także proszę o wyrozumiałość.
1. Czy wymiana tłumika jest konieczna? Tzn. czy pojawią się jakieś problemy z samochodem, spalaniem, uszkodzeniem silnika bez wymiany.
2. Czy sprawa wymiany tyczy się wszystkich 3 części tłumika, czy wystarczy wymienić końcowy tłumik?
3. Jaki będzie orientacyjny koszt tłumika+wymiana?
Włóczykij
Nowicjusz

Miejscowość: Silesia
  • 17 Sty 2010, 14:01

Prawdopodobnie wyłazi tobie otulina termiczna kanałów wewnętrznych tłumika.Oznacza to,że ścianki kanałów popękały i tłumik będzie i tak do wymiany.Nawet gdy jego praca nie jest słyszalnie głośniejsza,to istnieje prawdopodobieństwo zapchania kanałów przez otulinę.
    Na moje,to sprawa dotyczy jedynie ostatniego tłumika. Koszt... a to zależy jakiej firmy chcesz tłumik.Sądzę ,że za zwyklaka powinieneś się zmieścic w 2 stówach.
    artur73
    Moderator - Jakie auto kupić?
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
    Miejscowość: POZNAŃ
    Prawo jazdy: 02 10 1991
    Przebieg/rok: 25tys. km
    Auto: Renault
    Silnik: 1,6 110KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wymóg opon zimowych w Europie
      Już w 29 państwach Europy wprowadzony jest wymóg jazdy na oponach sezonowych, a przepisy jasno precyzują okres lub warunki ich użytkowania. W 16 krajach są to konkretne daty kalendarzowe (Bułgaria, Czechy, Słowenia, ...