Oznakowany kończący się pas ruchu

12 Cze 2025, 17:14

Np cóż, zrobiłem się dzisiaj głupi! Dlaczego?
Znalazłem się na drodze z dwoma pasami w tym samym kierunku. Pojawił się znak D14 i poparty P9 po, którym się poruszalem. ( Lewy skrajny) Kilka pojazdow za mną i przede mną. Te z przodu zmieniały pas na prawy i w momencie kiedy byłem na końcu pasa, zauważyłem po lewej linie przerywaną która zezwalała na zawracanie i wjechanie na drogę w przeciwnym kierunku jak również dojazd do posesji. No i tu właśnie zrobił się głupek i pytanie. Czy ten pas się kończy skoro jest możliwość kontynuowania jazdy w tył na lewo?
Ijox
Nowicjusz

Zdjęcia: 0

13 Cze 2025, 10:44

Możesz wysłać pinezkę do tego miejsca?

Ijox napisał(a):zauważyłem po lewej linie przerywaną która zezwalała na zawracanie i wjechanie na drogę w przeciwnym kierunku jak również dojazd do posesji
Bardziej pewnie tu chodzi o dojazd do posesji ale generalnie różnie to bywa i zależy od sytuacji i innych oznaczeń na drodze.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

13 Cze 2025, 11:42

Ijox
Nowicjusz

13 Cze 2025, 21:24

Tam masz możliwość skrętu w lewo w trzech miejscach i tu nie ma problemu. Znak o którym pisałeś jest jedynie znakiem informacyjnym więc on ci nie nakazuje zjazdu w prawo, a jedynie cię informuje o tym że pas zaraz się skończy i powinieneś przygotować się do zmiany pasa.

Ijox napisał(a):Czy ten pas się kończy skoro jest możliwość kontynuowania jazdy w tył na lewo?
Pas się kończy ale możliwość jest skrętu w lewo by dojechać do posesji, tu nic nie stoi na przeszkodzie i nie ma żadnych zakazów.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

14 Cze 2025, 00:10

Inaczej zapytam.
Skoro jest możliwość skrętu w lewo to dlaczego jest mowa o końcu pasa? Przecież można wciąż jechać, no nie prosto ale jednak można, a jak można tzn pas się nie kończy! Tak czy nie? Jeżeli NIE tzn, że nie obowiązuje jazda na suwak
Ijox
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pierwsza litera w alfabecie Lexusa to "F"
    Był rok 2006 i od premiery Lexusa IS drugiej generacji minęło kilka miesięcy. Dlaczego zatem Lexus testował nowego IS-a skrytego pod kamuflażem? Dziennikarze motoryzacyjni zauważyli, że coś się święci, kiedy zaczęły się ukazywać ...