Kompakt do 60 tys.

13 Cze 2025, 10:57

Dzień dobry! Poszukuję kompaktowego samochodu (klasa C) w formie hatchbacka, z automatyczną skrzynią biegów, w budżecie do 60 000 zł. Zależy mi na sprawdzonym i możliwie bezawaryjnym silniku, a także na dobrych osiągach – tak, aby wyprzedzanie na autostradzie było komfortowe. Jakie modele warto wziąć pod uwagę?
MichalWu94
Nowicjusz

11 Lip 2025, 19:51

Podbijam, zapomniałem napisać że auto głównie do użytku miejskiego.
MichalWu94
Nowicjusz

12 Lip 2025, 08:52

Ogólnie jeśli ma być automat i auto stosunkowo bezawaryjne to nic rozsadniejszego niż hybryda toyoty nie da się kupić. Masz tylko mały "problem" z budżetem bo na obecną generację corolli trochę za mało a na aurisa za dużo. Różnica między nimi to skrzynia biegów, ma zupełnie inną konstrukcję przez co w corolli pracuje ciszej przy większych prędkościach. Nie wiem ile masz zamiar jeździć tymi autostradami i z jaką prędkością ale musisz potestować czy to mityczne "wycie" w aurisie ci przeszkadza bo może nie warto się żyłować na corollę
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: A5
Silnik: 2.0 tfsi mhev

12 Lip 2025, 12:48

90 % będzie miasto (dlatego automat), raz na jakiś czas będzie wypad poza miasto, z tym wyprzedzaniem mi chodziło by samochód nie był mułem a w miarę dobrze sie zbierał, nie musi być to demon prędkości a samochód który powiedzmy ze ma zryw do setki w 10 sekund.
MichalWu94
Nowicjusz

12 Lip 2025, 18:03

MichalWu94 napisał(a): a samochód który powiedzmy ze ma zryw do setki w 10 sekund.

Ale to nie ma żadnego znaczenia w codziennej jeździe.

MichalWu94 napisał(a):90 % będzie miasto (dlatego automat),

Więc nic tylko brać tojotę
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: A5
Silnik: 2.0 tfsi mhev

14 Lip 2025, 23:37

Moim zdaniem do takiej jazdy w zupełności wystarczy Auris lub Prius z takim samym napędem hybrydowym z silnikiem benzynowym 1.8.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak dobrać felgi do auta? Poradnik krok po kroku
    Opony i obręcze stanowią kluczowy element układu jezdnego każdego pojazdu mechanicznego. Ich odpowiednie skonfigurowanie wpływa nie tylko na estetykę maszyny, ale przede wszystkim na fizyczne zachowanie pojazdu na drodze ...