Passat B5 2.5TDI

21 Lis 2009, 13:48

Zastanawiam się nad kupnem auta jakoś na początku roku chciałbym kupić, ale nie o to chodzi.
Jedną z opcji jest Passat B5 1.9TDI, aczkolwiek zobaczyłem, że w VW montowane były również silniki 2.5TDI (150KM), i teraz mam pytanie, czy to dobre silniki? Wolałbym A6 z silnikiem 2.5TDI, ale wiem, że jest to kaszana, a nie silnik, także nie chcę na remonty wydawać kasy. Znowu silnik 1.9TDI jest trochę słaby do tej budy.
Btw pytam o silnik 2.5TDI VW czy to ten sam chłam jak w Audi?
Pyt2, czy Passat 4motion, tudzież syncro to dobre rozwiązanie?
Ostatnio edytowany przez slukas, 21 Lis 2009, 14:25, edytowano w sumie 1 raz
slukas
Nowicjusz

Miejscowość: Suwałki

22 Lis 2009, 21:24

syncro pali dużo za dużo. Silnik 2.5tdi jest to silnik w którym są awaryjne oryginalne wałki rozrządu, pękają lub się niesamowicie szybko wydzierają. ale po zmianie jest już wszystko ok. Bardzo droga jest wymiana rozrządu i nie zdziw się jak w dobrym warsztacie krzykną sobie 2500zł ponieważ jest to silnik v6 ustawiony wzdłużnie w ciasnej komorze silnika, i żeby wymienić rozrząd trzeba rozebrać kawał przodu np zderzak i grill. moim zdaniem 1.9 130km to wystarczająco moc do passata czy audi a6
Ostatnio edytowany przez psioter5, 23 Lis 2009, 17:58, edytowano w sumie 1 raz
psioter5

23 Lis 2009, 10:14

Dzięki za odpowiedź:), ale mam kolejne pytania;):
Co masz na myśli mówiąc, że po zmianie wałków rozrządu jest ok? Każdy największy bubel dostępny jako zamiennik jest lepszy od oryginału? Co przez to rozumiesz? Czyli jeśli znajdę A6 z motorem 2.5TDI z udokumentowaną wymianą rozrządu, to mogę śmiało brać?
Syncro dużo pali? To pewnie pewnie też zależy gdzie się jeździ, jeśli głownie trasy, to nie powinno być zwiększone spalanie? Btw. napęd quattro w audi jest dobry? Lepszy on syncro, czy to to samo?
Btw2: Mówisz o silniku 130km 1.9TDI, ale to chyba jakiś chipem trącony? Czy to są seryjne silniki?
slukas
Nowicjusz

23 Lis 2009, 19:32

syncro i qatro to prawie to samo a pali sporo bo to w końcu cały czas 4 koła się kręcą.
1.9 130km to oryginalny silnik na z chipem bez problemu 150 km sie z niego robi.
Tak jeśli wałki się zmieni z seryjnych na inne już będzie ok.
psioter5

23 Lis 2009, 20:55

Kiedyś czytałem artykuł ,dwóch bardzo znanych mechaników specjalizujących się właśnie w naprawach jednostek VW-gena powiedziało jasno,najlepsze silniki tego koncernu to silniki 1.9TDI na pompo -wtryskiwaczach,nie można z nimi się nie zgodzić! Każdy o tym wie.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

23 Lis 2009, 22:10

Dzięki! Tylko ciężko taki silnik znaleźć 130KM do 20k PLN w audi, w VW coś tam widziałem, ogólnie preferowałbym A6, bo jest duża, a potrzbuję duże auto i w kombi.
Btw: czytałem, że napęd quattro włącza się TYLKO podczas poślizgu, także nie powinny pracować 4 koła ciągle.. ? mylę się?
slukas
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Obowiązkowy przegląd pojazdu, a koronawirus?
    Co zrobić w sytuacji jak niebawem kończy nam się przegląd naszego samochodu? W normalnych warunkach umawiamy się na niego kilka dni wcześniej lub po prostu jedziemy wykonać ścieżkę diagnostyczną. Nie inaczej jest obecnie ...

23 Lis 2009, 23:27

co do 2.5TDi to "psioter5" ma racje, ze sa to silniki drogie w naprawie (rozrząd) i są to silniki które wyjątkowo nie lubią braku oleju i za wysokiej temperatury.
wozki widlowe serwis koszalin Adamires
adamires
Początkujący

Miejscowość: World

23 Lis 2009, 23:28

mój bardzo dobry znajomy miał audi a4 quatro 2.5tdi i tak jak to jest w prawdziwym audi qatro napęd działa cały czas nie tak jak np w Pandzie :D jechaliśmy przez las i pchaliśmy górę śniegu tą audiolką a ona nie ustała, był taki snieg ze nawet nie dało wyjść się odlać :D paliła około 1-2l więcej niż zwykła
psioter5

24 Lis 2009, 10:20

Ok, 1-2l więcej to raczej nie problem, a jazda pewniejsza w terenie całkowicie pokrytym śniegiem - w górach. Dziwi mnie tylko stwierdzenie, że napęd na 2osie działa cały czas, bo jeździłem transporterem 2.5 B z syncro i na99,9% to nie działało tak.. Jak już dołączany był napęd, to gorzej się skręca, bo 4 grzebią. BTW: dzięki za odradzenie 2.5TDI;) będę szukał wersji 1.9TDi, ale wtedy z napędem na 4 łapy to tylko A4 lub Passat, lub bez napędu czasem sie trafi A6.
Pozdr! :)
slukas
Nowicjusz

16 Maj 2010, 13:36

mam pytanko co ile robi sie rozrzad w pasacie 2.5 tdi
Arjaso 28
Nowicjusz

Miejscowość: Wroclaw

03 Mar 2015, 20:59

witam mam paska 2,5 tdi 4 motion z 2003 roku mam takie male pytanko mianowicie poszukuje dobrego serwisu od aautomatycznych skrzyn pomozecie?
hubert123
Obserwowany

Prawo jazdy: 19 05 1983
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: vw passat b5
Silnik: 2,5 tdi 4 motion
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2003