Passat b6 na 5 biegu brak mocy

27 Kwi 2020, 23:03

Witam,

Posiadam passata b6 1.9 tdi mam mały problem. Podczas jazdy odczułem drugi raz spadek mocy na 5 biegu prędkość około 100km/h wciskając na gaz nic nie reagował gdy zwolnił do 80 km/h zmieniłem bieg na 4 i już wróciło do normy, żaden check, błąd się nie pali. Z odpaleniem nie ma problemu, braku mocy podczas przyspieszanie nie odczuwam. Jedyne co wnioskuje to mam do wymiany termostat bo zauważyłem ze temp.nie podskakuje wgl. Do 90 st.trzyma max.85st . No i słychać delikatnie łożysko oporowe. U żadnego mechanika pod kompem nie byłem narazie bo to drugi raz się wydarzyło.

2 sprawa przy rozgrzanym silniku kręci mi trochę dłużej ale odpala. Co to może być ? Czujnik temperatury ?

Czekam na odpowiedz i pozdrawiam
Tybur213
Obserwowany

• 28 Kwi 2020, 12:00

Tybur213 napisał(a):Podczas jazdy odczułem drugi raz spadek mocy na 5 biegu prędkość około 100km/h wciskając na gaz nic nie reagował
    Jechałeś z taką prędkością stałą przez jakąś chwilę nie zmieniając jej? Jeżeli tak to sprawdź w pierwszej kolejności zawór EGR.
    Tybur213 napisał(a):Jedyne co wnioskuje to mam do wymiany termostat bo zauważyłem ze temp.nie podskakuje wgl. Do 90 st.trzyma max.85st
    Skoro nie rośnie wyżej to koniecznie sprawdź go i zmień skoro będzie wadliwy. Zerknij też czy jak silnik rozgrzewa się czy górny wąż od chłodnicy robi się ciepły razem z nagrzewaniem silnika. Powinien zrobić się gorący dopiero jak otworzy się termostat czyli jak silnik osiągnie 90 stopni na zegarach.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35