Peugeot 1007 brak wspomagania

25 Mar 2025, 11:07

Problem pojawił się nagle, podczas jazdy. ESP/ABS nie świeci się już. Ale wspomagania nadal nie ma.
hedzik
Nowicjusz

Zdjęcia: 0

25 Mar 2025, 15:39

Trzy sterowniki i nie działa . Albo masz pecha , albo problem leży gdzie indziej , w instalacji . Sprawdzałeś i bezpieczniki i napięcia . Być może coś pominąłeś , być może coś nie tak zinterpretowałeś . Sprawdziłbym napięcie na kostce zasilającej , 2-pinowej ale żarówką , Żarówką dużej mocy z reflektora . Pin nr 2 to + 12 V z bezpiecznika MF8 ( rozmiar maxi 70/80 A , pod skrzynką BSM ) Pin nr. 1 to masa . Żarówkę podpinasz na odpiętej kostce . Mierząc tutaj napięcie multimetrem względem masy/ bieguna ujemnego akumulatora / bieguna dodatniego ocenisz stan połączeń masy i plusa . Drugie zasilanie modułu to bezpiecznik F6 10 A.
Masz tam jeszcze w maglownicy czujnik momentu .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

25 Mar 2025, 16:45

Wszystko sprawdzałem, w peugeot Planet pozmieniałem dane ABS i ogólne, i usunęło błędy, ABS/ESP się nie świeci więc wykluczylem sterownik, podpiąłem jeszcze raz na krótko silniczek - nie działa... Na dniach wymieniam silniczek, mam nadzieję że w nim jest problem, przedtem na krótko działał, może ma takie momenty że raz działa raz nie..
hedzik
Nowicjusz

25 Mar 2025, 18:55

hedzik napisał(a): przedtem na krótko działał, może ma takie momenty że raz działa raz nie..
Szczotki się skończyły . Ponoć można je wymienić. Kupisz inny silnik , pewnie używany o nieznanym stanie ..Wrócę do kontrolki Esp . Tak z ciekawości zapytam . Jak to się stało że trzeba było zmieniać dane w abs ? Ktoś wymieniał coś a nie dostosował ?
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

25 Mar 2025, 19:11

Szczerze to nie wiem, ustawiona była skrzynia automatyczna, i inny rodzaj systemu ABS. Pozmienialem, pokasowalem błędy i kontrolki zniknęły
hedzik
Nowicjusz

29 Mar 2025, 14:49

Po wymiani silniczka wspomaganie działa, ale samochód gdy jest odpalony na luzie, samoczynnie skręca w prawo na maxa, poradzić ktoś dlaczego? Coś muszę skalibrować?
hedzik
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

11. zlot Master Truck - Opole 2015
    Z wielką radością ogłaszamy, że na tegorocznym zlocie Master Truck, ku wielkiej uciesze zgromadzonej publiczności, wśród wystawionych modeli ciężarówek obecny będzie też fiński "Highway Hero", bowiem swój ...

02 Kwi 2025, 18:19

a co w PP mówi czujnik kąta skrętu i inne? warto zerknąć czy nie ma kalibracji/adaptacji, w tym sofcie PSA na wszystko były procedury rozpisane.
mikajisy
Nowicjusz

Zdjęcia: 4

02 Kwi 2025, 20:12

Była robiona adaptacja czujnika kąta skrętu lecz bez zmian
hedzik
Nowicjusz

Dzisiaj, 16:10

Witam raz jeszcze. Czujnik skrętu koła kierownicy do wymiany jakby ktoś miał podobny problem.
Podrzuci ktoś link gdzie mogę to zamówić? Bo szukam i nic konkretnego nie mogę znaleźć...
hedzik
Nowicjusz

Dzisiaj, 17:19

A wymieniał ktoś może ten czujnik i podpowie jak się za to zabrać?
hedzik
Nowicjusz