Peugeot 206 - Zasada działania wskaźnika benzyny - ????

02 Sty 2007, 05:41

Mam problem ze wskazaniami paliwomierza w P206, 1.4, 2003 (2CKFW, multiplex). Gdy jeżdżę na LPG, wskaźnik poz. benz. obniża się pokazując zużycie, mimo że z baku nic nie ubywa. Ciągle jeżdżę na świecącej się rezerwie i nie wiem ile naprawdę mam jeszcze benz. w baku. Raz na jakiś czas (co 2-3 tyg.) wskaźnik się "resetuje", odczytuje prawdziwy poziom paliwa z pływaka i pokazuje np. pół baku - a w czasie jazdy znów się obniża. Problem w tym, że ten czujnik nie korzysta tylko wprost z informacji z przepływomierza pompy paliwa i pływaka, ale jeszcze czegoś innego i nie reaguje na żaden emulator. Wskazówka opadała nawet, gdy założyłem przy pompie oddzielne rezystory idealnie zgodne z oporami podanymi przez producenta.
Myśle, że inform. z pompy przetwarza jakiś kalkulator (EFI ?), który liczy "spalanie" i steruje wkaźnikiem. Może ktoś wie co tu jest grane i jak zrobić, żeby pokazywało ile jest wachy w tym cholernym baku.

PS. Czy to możliwe, żeby spalanie było oblicz. na pdst. ilości cykli wtryskiwaczy?
Sosek
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak kierowcy mogą zabezpieczyć się przed wirusem?
    Zagrożenie koronawirusem sprawia, że chętniej przesiadamy się do samochodów, unikając skupisk ludzi np. w komunikacji miejskiej. Własny samochód to teraz faktycznie najbezpieczniejszy środek transportu, pod ...
    Kupuję samochód - gdzie rozglądać się za autami?
    Zastanawiasz się nad zakupem samochodu? Na pewno jest to dość stresująca chwila, patrząc szczególnie na fakt, iż nowości nie brakuje. Im więcej posiadamy pieniędzy, tym większy zakres możliwości mamy do wyboru. Niezależnie ...