Pierwsze autko. Panowie pomóżcie:)

15 Sie 2008, 17:23

Zastanawiam się nad zakupem Renault Clio z 1997 r., silnik 1.2, przebieg 140tys km, 5-drzwiowe.
Sprowadzony jakiś czas temu z Francji, ale zarejestrowany już w Polsce. Autko ma kilka odprysków lakieru na masce i nadkolach, ale poza tym nieźle utrzymane. Włożony jest nowy akumulator, robione na bieżąco klocki i rozrząd, po przeglądzie. Prawo jazdy odbieram w październiku, więc autko ma służyć do robienia pierwszych kroków. Koszt auta 2600 zł. Proszę o Wasze opinie!
Ostatnio edytowany przez razdwatrzy 17 Sie 2008, 18:47, edytowano w sumie 2 razy
razdwatrzy
Nowicjusz

16 Sie 2008, 14:06

Moim zdaniem nie warto,jest wiele konkurencyjnych modeli w podobnych cenach :)
Bardzo wiele mowisz o SOBIE, gdy wydajesz sie mowic o innych ludziach.
Architek
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zgorzelec

16 Sie 2008, 15:44

Architek napisał(a):Moim zdaniem nie warto,jest wiele konkurencyjnych modeli w podobnych cenach :)

Dzięki! W takim razie szukam dalej.
razdwatrzy
Nowicjusz

16 Sie 2008, 15:53

Architek napisał(a):Moim zdaniem nie warto,jest wiele konkurencyjnych modeli w podobnych cenach :)

za 2600?
wiele konkurencyjnych ?
chyba tico albo polonez ......
za tą kasę ja bym brał
74
Początkujący

16 Sie 2008, 16:01

Hmm, to już nic nie wiem:) Mam 6000, ale jak autko ma mi służyć max. 1-2 lata, to wolę uzbierać na lepsze, a na tańszym poćwiczyć. Tico to jakiś wynalazek, więc odrzuciłam na początku (czy słusznie?).
razdwatrzy
Nowicjusz

16 Sie 2008, 16:16

tico ma jakiś feler i w polsce zostało dopuszczone do warunkowo.
Jak już pisałem ja bym brał , ale warto żeby rzucił na to okiem jakiś mechanik bo może się okazać że auto kosztowało 2600 a doprowadzenie go do stanu używalności pochłonie drugie tyle
74
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LC Structural Blue Edition
    Limitowana wersja Structural Blue Edition, pokazana w 2017 roku, to najciekawsza odsłona Lexusa LC. Sekretem tej wyjątkowej edycji specjalnej jest niebieski lakier Structural Blue, inspirowany barwą tropikalnego motyla Morpho ...
    Dlaczego trzeba robić okresowe przeglądy klimatyzacji?
    Przeglądy okresowe są konieczne do prawidłowego funkcjonowania układu i wykonywać powinno się je co pół roku lub min. raz w roku. Układ klimatyzacyjny jest napełniony określoną ilością czynnika chłodzącego (gazu), ...

16 Sie 2008, 23:46

A co powiecie na Bravę z silnikiem 1.6 i automatyczną skrzynią biegów? Zdecydowanie lepiej się prezentuje, ale... ta skrzynia:/ Koszt 4000.
Błagam o pomoc, bo zupełnie się na tym nie znam.
razdwatrzy
Nowicjusz

17 Sie 2008, 02:06

Taka brava w mieście z 10 litrów Ci weźmie, automaty bym sobie zostawił na starość.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

17 Sie 2008, 18:40

Dzięki za pomoc. Póki co szukam dalej. Mam nadzieję, że do października coś się znajdzie. A skupić się raczej na benzynie czy gazie? (Czy bez różnicy i brać co się trafi?)
Będę jeździć głównie po mieście, a silnik i tak musi być mały, ze względu na ubezpieczenie, więc nie wiem czy gaz to jakaś wielka oszczędność.
razdwatrzy
Nowicjusz

17 Sie 2008, 21:40

za 6k kup sobie astre albo golfa III, bedziesz zadowolony :)
pzdr
Pawlo
Zaawansowany

Miejscowość: Bolesławiec

17 Sie 2008, 22:29

Zadowolona:) Ok, jak tylko znajdę coś młodszego niż 12 lat, to biorę:) Tylko nadal nie wiem co z tym gazem. Przy jeździe 20 km dziennie się to w ogóle kalkuluje?
razdwatrzy
Nowicjusz

18 Sie 2008, 00:41

A ile miesięcznie będziesz robiła? 20km podzielone na ile odcinków? Jeżeli w ogóle nie zależy Ci na osiągach to możesz w gazie pogrzebać. Jeżeli miesięcznie poniżej 1000km to odpuść gaz.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

18 Sie 2008, 09:33

razdwatrzy napisał(a):Zadowolona:)

ups... przepraszam, nie wiedzialem :)
pzdr
Pawlo
Zaawansowany

Miejscowość: Bolesławiec

18 Sie 2008, 13:36

Cześć. Może Nissan Micra? [link do oferty na Allegro wygasł]

Ładne, zwinne auto i jak dla dziewczyny - W SAM RAZ!
Rodri94

18 Sie 2008, 17:32

moment jakie wymagania co do auta , konkretna kwota i mozna kombinowac

tico fajne jest bo malo pali i nawet dynamiczne jest

clio za te pieniadza jesli by bylo sprawne to by bylo git - nie jest to duza kwota

nissan micra dobre auto sc i cc tez by bylo dobre
liczy sie prawda, a nie plotki i stereotypy
Manfred
Aktywny